De Europese Commissie en pellet verlies


Amsterdam, 24 januari 2018
– Elke dag slaan er wereldwijd vier containers overboord. Soms is zo’n container gevuld met pellets; ovaalvormige plastic korrels van ongeveer een halve centimeter die de grondstof vormen voor de productie van plastic voorwerpen. Deze pellets worden over de hele wereld getransporteerd.

Op 10 oktober van het afgelopen jaar stormde het hevig. In de haven van Durban botste een containerschip op een ander schip. Twee containers, elk gevuld met 990 zakken met polyethyleen-pellets, raakten zwaar beschadigd. Een groot deel van de pellets kwam in zee terecht. Miljoenen pellets spoelden vervolgens aan op de stranden bij Durban. De eigenaar van het containerschip erkende geen aansprakelijkheid. Hij beriep zich op extreme weersomstandigheden.

Nu, ruim drie maanden later, ruimen vrijwilligers nog steeds aangespoelde pellets op. Dat is haast onbegonnen werk, want de kleine korrels zijn niet alleen inmiddels flink verspreid, ze zijn vaak ook moeilijk te onderscheiden van schelpjes.

Verlies van pellets draagt in sterke mate bij aan de plastic soup. De Europese Commissie heeft eerder deze maand maatregelen aangekondigd tegen pellet verlies in haar Plastic Strategy. Want niet alleen bij transport, maar ook bij productie en verwerking van pellets lekken er veel naar het milieu.

Aan welke maatregelen de Commissie denkt, staat er echter niet bij. Goed beschouwd is er maar één maatregel denkbaar om een ramp als bij Durban te voorkomen: verbied het intercontinentale zeetransport van pellets.

Foto: Lisa Guastella: afgelopen zaterdag gevonden pellets in Durban, Zuid-Afrika