Baanbrekend onderzoek toont aan Plastic dringt ons brein binnen via de neus
In een baanbrekend onderzoek van de Universiteit van Sao Paulo is voor het eerst aangetoond hoe plastic in de menselijke hersenen door kan dringen.
Amsterdam, 24 januari 2018 – Elke dag slaan er wereldwijd vier containers overboord. Soms is zo’n container gevuld met pellets; ovaalvormige plastic korrels van ongeveer een halve centimeter die de grondstof vormen voor de productie van plastic voorwerpen. Deze pellets worden over de hele wereld getransporteerd.
Op 10 oktober van het afgelopen jaar stormde het hevig. In de haven van Durban botste een containerschip op een ander schip. Twee containers, elk gevuld met 990 zakken met polyethyleen-pellets, raakten zwaar beschadigd. Een groot deel van de pellets kwam in zee terecht. Miljoenen pellets spoelden vervolgens aan op de stranden bij Durban. De eigenaar van het containerschip erkende geen aansprakelijkheid. Hij beriep zich op extreme weersomstandigheden.
Nu, ruim drie maanden later, ruimen vrijwilligers nog steeds aangespoelde pellets op. Dat is haast onbegonnen werk, want de kleine korrels zijn niet alleen inmiddels flink verspreid, ze zijn vaak ook moeilijk te onderscheiden van schelpjes.
Verlies van pellets draagt in sterke mate bij aan de plastic soup. De Europese Commissie heeft eerder deze maand maatregelen aangekondigd tegen pellet verlies in haar Plastic Strategy. Want niet alleen bij transport, maar ook bij productie en verwerking van pellets lekken er veel naar het milieu.
Aan welke maatregelen de Commissie denkt, staat er echter niet bij. Goed beschouwd is er maar één maatregel denkbaar om een ramp als bij Durban te voorkomen: verbied het intercontinentale zeetransport van pellets.
Foto: Lisa Guastella: afgelopen zaterdag gevonden pellets in Durban, Zuid-Afrika
In een baanbrekend onderzoek van de Universiteit van Sao Paulo is voor het eerst aangetoond hoe plastic in de menselijke hersenen door kan dringen.
Minderoo Foundation brengt nieuw rapport uit: Onze gezondheid loopt ernstige schade op door plastic en de chemicaliën daarin.
Op 25 en 26 juni vond de Future Fabrics Expo 2024 plaats in Londen. De insteek van deze beurs is om te laten zien dat het heel goed mogelijk is om kleding te maken van duurzame materialen.
Op twee juni 2024 is professor Dick Vethaak overleden. Met hem is gaat een groot en vooruitstrevend wetenschapper verloren, maar vooral ook een fantastische echtgenoot en vader.