,

Kamelen blijven sterven in woestijn door plastic

Amsterdam, 9 januari 2018 – Wekelijks verricht Dr. Ulrich Wernery sectie op kamelen. De directeur van het Central Veterinary Research Laboratorium te Dubai doet dat al jarenlang. Hij treft in vrijwel elke kamelenmaag plastic aan. Dat is niet zomaar een beetje plastic, maar onvoorstelbaar veel plastic. Aangezien kamelen het plastic dat ze eten niet kunnen verwerken, ontstaat er in de loop der tijd een steeds grotere klomp in hun magen. Naar schatting overlijdt een op de twee kamelen in de Verenigde Arabische Emiraten daaraan. Hier afgebeeld is de grootste klomp die Dr. Wernery heeft aangetroffen, 52 kilo zwaar. Het bestaat uit een paar honderd plastic tasjes, nylon draden en touw.  

 

Wanneer dr. Wernery een magere kameel ziet, weet hij zeker dat die plastic in zijn maag heeft. Door het plastic in de maag heeft de kameel namelijk geen hongergevoel, waardoor hij minder gaat eten. Daarnaast verstopt het plastic de spijsverteringskanalen. Niet alleen kamelen, ook koeien, geiten, gazelles en schapen overlijden aan plastic. Lees hier een interview met Dr. Wernery. 

De Amerikaanse fotograaf en filmmaker Chris Jordan, bekend van zijn schokkende foto’s van stervende albatrosjongen op Midway, filmde twee jaar geleden zo’n klomp. 

Dr. Wernery waarschuwt al meer dan tien jaar voor dit verschijnsel. Maar dat heeft niet geleid tot enige verbetering. De kamelen blijven sterven, omdat zoveel mensen plastic in de woestijn achterlaten en ook niemand het opruimt.   

Foto’s gemaakt door Dr. Wernery.