,

Het roer gaat om in Engeland


Amsterdam, 2 januari 2018 –
De Britse minister van milieu, Michael Gove, gooit het roer om in de strijd tegen plastic vervuiling. Hij presenteert binnenkort een actieplan. Een aflevering van Blue Planet II van David Attenborough over de desastreuze gevolgen van plastic voor het mariene leven, zou hem aangemoedigd hebben. Het is voor het eerst dat er regelgeving wordt aangekondigd gericht op reductie van het gebruik van plastic.

Het actieplan omvat vier punten:

  • Reductie van het aantal verschillende soorten plastic dat nu gebruikt wordt, zodat recycling eenvoudiger en beter wordt;
  • Reductie van single-use plastic, zoals rietjes en koffiebekers;
  • Het bereiken van een hoger percentage recycling van plastic;
  • Het eenvoudiger maken voor de consument om te weten wat wel en wat niet apart gescheiden ingeleverd moet worden ten behoeve van recycling.

Op dit moment mag elke gemeente in het Verenigd Koninkrijk zelf bepalen of en hoe plastic wordt ingezameld en dat leidt tot veel verwarring. Ongeveer 8 miljoen huishoudens kunnen zelfs niet eens plastic recyclen, omdat hun gemeente weigert het in te nemen. Daarvoor in de plaats moet een standaard komen waar elke gemeente zich aan moet houden.

Een tweede aanleiding voor het actieplan is dat het Verenigd Koninkrijk veel afvalplastic exporteert. China is per 1 januari echter met de invoer daarvan gestopt. Voor dat plastic moet een oplossing gezocht worden en dat is niet export naar andere landen. Het doel wordt om de kwaliteit van het afvalplastic te verbeteren en dat vervolgens in eigen land te recyclen.

De noodzaak om plastic zwerfvuil tegen te gaan is erg groot. Het Britse ministerie van milieu voert daarom gesprekken met frisdrankproducenten over de invoering van een statiegeldsysteem. Eerder was er al succes geboekt door de verplichting om voor elke plastic tas 5p te vragen.

Maria Westerbos, directeur van de Plastic Soup Foundation: “Voor het eerst zet een Europees land reductiedoelstellingen hoog op de agenda. Dat voorbeeld verdient navolging, ook in Nederland. Want de beste manier om de plastic soup te bestrijden is drastische reductie van plastic dat eenmalig wordt gebruikt.”