De Balearen eilandengroep verbiedt single-use plastic in 2020

Amsterdam, 20 Februari 2018 – De Spaanse toeristische eilanden in de Middellandse Zee – Mallorca, Menorca en Ibiza – zijn van plan om radicale maatregelen te treffen om plastic vervuiling terug te dringen. Doel is om de hoeveelheid plastic die in zee belandt drastisch te verminderen en hergebruik en recycling onder de bewoners en toeristen te stimuleren. Deze maatregelen maken deel uit van een wetsvoorstel van de regering van de Balearen. In 2020 willen de eilanden de verkoop van single-use plastics verbieden, waaronder plastic bekers, borden, bestek, rietjes, tassen, maar ook vochtige doekjes, wegwerpaanstekers en – scheermesjes, plastic wattenstaafjes, niet-herbruikbare printer toners en niet-recyclebare koffie capsules.

De maatregel die voor de meeste ophef zorgde is de laatste: niet-recyclebare koffie capsules. Het voorstel is dat de capsules 100% composteerbaar moeten zijn. Nu zijn ze van plastic of aluminium. Een mogelijke oplossing voor fabrikanten die deze capsules vervaardigen zou zijn om een systeem te introduceren waarbij deze producten verzameld en gerecycled worden door de fabrikanten zelf, wat Nespresso bijvoorbeeld al doet. Deze oplossing wordt aangedragen door de regering.

Naast deze maatregelen wil de overheid ook restaurants en bars gaan verplichten om kraanwater aan te bieden aan al hun klanten. Daarvoor mogen zij geen kosten in rekening brengen. Het doel is om zo de verkoop van het aantal plastic flesjes terug te dringen.

Dit ambitieuze voorstel werd gedaan naar aanleiding van een beoordeling van de huidige situatie op de eilanden met betrekking tot vervuiling. Er is hier sprake van weinig ruimte en veel toerisme en het stijgende gebruik van single-use leidt tot vervuiling van straten, stranden en bergen. Als het voorstel wordt doorgevoerd, zou het niet naleven van de maatregelen kunnen leiden tot boetes tussen €300 en €1.7 miljoen.

Een recent rapport van Greenpeace Spanje stelt dat 96% van het afval in de Middellandse Zee uit plastic afval bestaat, ongeveer 1.455 ton. Van al het plastic dat in zee terecht is gekomen, ligt 94% op de zeebodem en het is onmogelijk om dit terug te halen. De Middellandse Zee is een van de meest vervuilde zeeën ter wereld.

De ambitie van de Balearen volgt op de besluiten van landen als Frankrijk en Costa Rica en andere om binnen de komende twee jaar single-use plastics of plastic tassen te gaan verbieden. Kenia is een voorbeeld van een land dat al een verbod heeft doorgevoerd op plastic tasjes. In steeds meer landen komt bestrijding van de Plastic Soup hoog op de agenda te staan.