, ,

Bellenscherm technologische doorbraak in strijd plastic soup

Bovenaanzicht van The Great Bubble Barrier in de IJssel bij Kampen.

Bovenaanzicht van The Great Bubble Barrier in de IJssel bij Kampen.

Amsterdam, 20 februari 2018 –  The Great Bubble Barrier vangt plastic soup voordat het de oceaan bereikt.

Een recente pilot in de IJssel toont het succes van de methode aan. Het gaat om een uiterst elegante vinding waarbij luchtbellen een barrière vormen die plastic in rivieren afvangt. Meegevoerd door de stroming botst het plastic tegen een muur van belletjes. Het aldus gevangen plastic afval wordt naar de waterkant geleid om te worden opgeruimd. De IJssel bij Kampen was afgelopen november de eerste locatie om het bellenscherm buiten het laboratorium te testen. Uit het experiment blijkt dat meer dan 80% van het testmateriaal werd afgevangen.

Rivieren brengen overal ter wereld grote hoeveelheden plastic naar zee. Nu is er een methode om te voorkomen dat dat plastic ook werkelijk in zee belandt. Daarmee is een grote droom van de oprichters van The Great Bubble Barrier uitgekomen. Francis Zoet, Anne Marieke Eveleens en Saskia Studer zochten niet alleen naar een manier om plastic af te vangen op de volle breedte en diepte van elke willekeurig rivier, maar ook dat doorgang voor de scheepvaart en trek van vissen niet gehinderd zou worden. Ze zijn daarin met vlag en wimpel geslaagd.

Oprichters van The Great Bubble Barrier (vlnr): Frances Zoet, Anne Marieke Eveleens, Saskia Struder

Oprichters van The Great Bubble Barrier (vlnr): Francis Zoet, Anne Marieke Eveleens & Saskia Studer

Maria Westerbos, directeur van de Plastic Soup Foundation: “Het belang van deze nieuwe techniek is niet te onderschatten. We denken dat het bellenscherm overal toegepast kan worden. Omdat de implementatie ook relatief goedkoop is, zullen met name ontwikkelingslanden hier hun voordeel mee kunnen doen. Dan gaat het om rivieren die op dit moment dagelijks massa’s plastic naar zee transporteren.”

 

Meer informatie over de pilot en The Great Bubble Barrier:

Pilot in samenwerking met Rijkswaterstaat, Deltares en BAM/van den Herik
The Great Bubble Barrier won in 2016 een door Rijkswaterstaat en Puur Water Natuurlijk uitgeschreven wedstrijd: ‘De Plastic Free Rivers Makathon’ om de plastic problematiek een halt toe te roepen. In samenwerking met het Self Supporting River System (SSRS) leerteam van Rijkswaterstaat, Deltares en BAM/van den Herik werd de effectiviteit van het bellenscherm eerst uitgebreid getest in het lab van Deltares. De resultaten waren positief, waarna in november 2017 een Bubble Barrier van bijna 200 meter bij Kampen in de IJssel geplaatst kon worden voor een testperiode van drie weken. De nu gepubliceerde resultaten laten zien dat The Great Bubble Barrier plastic afvangt onder alle waargenomen omstandigheden. Ook het effect van wind en stroming werd gemeten om de instellingen van het bellenscherm ieder gewenst moment te kunnen aanpassen aan de omstandigheden. Bij elke weersomstandigheid werd er meer dan 80% van het testmateriaal afgevangen.

Werking van The Great Bubble Barrier

Schematische weergave van the Great Bubble Barrier

The Great Bubble Barrier is een scherm van lucht in het water. Zowel schepen als vissen kunnen ongehinderd passeren. Plastic soup wordt echter wél door het bellenscherm tegengehouden en naar de kant geleid. Het bellenscherm wordt gecreëerd door een buis op de bodem van de rivier waar lucht doorheen wordt gepompt. The Great Bubble Barrier creëert een bellenscherm van de bodem van de rivier tot aan het wateroppervlak. De opwaartse stroming die hierdoor ontstaat, brengt zwevend afval in de waterkolom naar boven. Door het scherm schuin te plaatsen, wordt de natuurlijke stroming gebruikt om het plastic naar de oever te geleiden, waardoor het afval eenvoudig te verzamelen en verwijderen is.

Klaar om rivieren schoon te krijgen

The Great Bubble Barrier is klaar om te starten met het afvangen van plastic soup. Iedere rivier, kanaal of gracht met stroming is in principe geschikt om een bellenscherm te plaatsen. The Great Bubble Barrier biedt een effectieve manier om plastic uit rivieren op te vangen en is daarnaast goed schaalbaar, visueel aantrekkelijk en kan tien jaar blijven liggen. Klik hier voor meer informatie.

Crowdfunding

Om het systeem snel permanent te installeren, is een crowdfunding campagne gestart. Verschillende bekende organisaties waaronder de Plastic Soup Foundation steunen de actie en bieden leuke rewards voor donateurs, zoals rietjes van riet en tochten door de grachten van Amsterdam om plastic te vissen. Wie The Great Bubble Barrier wil steunen met een donatie, kan dat hier doen.