Vanaf 2020 geen single-use plastics meer op Amsterdamse evenementen en festivals

 Amsterdam, 19 februari 2018 – In de Amsterdamse gemeenteraad werden woensdag voorstellen van de Partij voor de Dieren aangenomen om het gebruik van plastic als confetti en rietjes op evenementen te stoppen. Ook wil de gemeenteraad plastic uit het water filteren voor het doorstroomt naar de zee.

Raadslid Johnas van Lammeren: “De plastic soup in de oceaan is de grootste bedreiging voor het milieu, maar groeit nog elke dag met een hoeveelheid gelijk aan de lading van 3000 vuilniswagens. We moeten alles op alles zetten om plastic afval te voorkomen en in elk geval tegen te gaan dat doorstroomt naar de zee. Het is bemoedigend dat de Amsterdamse raad positief is over onze voorstellen en ik hoop dat meer steden hier een voorbeeld aan nemen.”
 
Tijdens de bespreking van het nieuwe evenementenbeleid stemde de gemeenteraad voor het voorstel om vanaf 2020 geen single-use plastic zoals plastic confetti, rietjes en wegwerpbekers meer te gebruiken op festivals. Dit in navolging van het Engelse koningshuis, dat eerder deze week aankondigde single-use plastic te verbannen uit de koninklijke paleizen. Ook was een grote meerderheid van de gemeenteraad voor het initiatiefvoorstel van Van Lammeren om de mogelijkheden te onderzoeken plastic uit het  water filteren voordat het de zee bereikt.
 
Plastic Soup Foundation is blij met de successen die Partij voor de Dieren in Amsterdam boekt in het tegengaan van plastic afval. Al sinds het aantreden in de gemeenteraad in 2010 heeft de partij zich hard gemaakt door diverse voorstellen in te dienen. Deze voorstellen hebben er mede toe geleid dat Amsterdam de eerste stad was die zich verzette tegen gratis plastic tasjes, dat het oplaten van ballonnen tijdens evenementen werd verboden en geen nieuwe kunstgrasvelden meer worden aangelegd die ingestrooid worden met rubber granulaat. Gemeente Amsterdam sloot zich onlangs ook aan bij de Statiegeldalliantie voor uitbreiding van statiegeld.