,

Gunstige vooruitzichten voor Natural Branding

Foto door Eosta

Waddinxveen, 10 maart 2018 – ‘Natural branding’ is de techniek waarbij met laserlicht groente en fruit gemerkt worden door het weghalen van wat pigment uit het buitenste laagje van de schil. De Nederlandse biologische groothandel, Eosta in Waddinxveen, begon er enkele jaren geleden als eerste mee. Het bedrijf brandmerkt steeds meer afzonderlijke stukken groente en fruit. Wat zijn de perspectieven in de strijd tegen onnodige plastic verpakkingen? Een interview met Eosta duurzaamheidsmanager Michaël Wilde.

Natural Branding lijkt een ideaal alternatief voor plastic verpakkingen. Zijn er al supermarkten die er in Nederland mee werken?

Eosta levert biologische groente en fruit aan supermarkten. Die producten moeten aan de kassa onderscheiden kunnen worden van de niet-biologische. Dit had tot gevolg dat juist biologisch groente en fruit verpakt werden. Een hoogst onwenselijke situatie, omdat klanten die biologisch kopen vaak ook kritisch staan tegenover plastic verpakking. We zijn in staat veel van deze producten met de lasertechniek te merken en dat scheel immense hoeveelheden verpakkingsmateriaal. Hoogvliet was een jaar geleden de eerste supermarkt die gemerkt avocado’s en gember ging verkopen. Albert Heijn experimenteert nu met de mango. Van alle kanten wordt belangstelling getoond.

De echte winst op het vermijden van verpakkingen zit bij de niet-biologische groenten en fruit. Richt Eosta zich daar ook op? 

Nee, wij zijn er voor de biologische en eerlijke producten. Maar de techniek leent zich er natuurlijk wel voor. Alleen moeten de biologische en niet-biologische varianten van, zeg, eenzelfde soort peer, voor de kassa wel duidelijk te onderscheiden zijn. Met de maatschappelijke discussie over het terugdringen van eenmalige plastic verpakkingen denken we dat er meerdere aanbieders komen om te laseren. Wij waren de eerste, en we juichen het alleen maar toe als er meerdere aanbieders komen.

De Europese Commissie wil zogeheten single use plastics sterk gaan terugdringen. Moet volgens u de politiek de lasertechniek op de een of andere manier gaan stimuleren?

Wat ons betreft niet direct, maar wel indirect. Wat bijvoorbeeld zou helpen, is dat de overheid plastic verpakkingen duurder maakt. Dan komen technieken die een alternatief bieden vanzelf in beeld. Nu is laserbranden nog relatief duur, maar de machines worden met het jaar goedkoper en compacter. We zien ook dat producten die eerst niet gelaserd konden worden dat nu wel kunnen, zoals citroenen. Natural Branding is nog lang niet uitontwikkeld. Op dit moment brandmerken wij de geïmporteerde producten, maar als de machines goedkoper en mobieler worden gaan leveranciers hun eigen producten merken. Dan staat zo’n machine bij een plantage op het moment dat daar geoogst wordt.

Ziet u ook een rol voor de consument weggelegd?

Jazeker, consumenten hebben een stem door hun koopgedrag. Zij maken elke dag opnieuw de keuze, wat ons betreft voor biologisch en tegen overbodige plastic verpakkingen. De belangstelling voor onze techniek groeit en dat komt mede doordat consumenten er om beginnen te vragen. We zien in het Verenigd Koninkrijk dat consumenten nu luid roepen om verpakkingsvrije winkels en gangpaden, en dat die er nu ook komen. Natural Branding heeft zijn tijd mee en is wat ons betreft aan een niet te stuiten opmars begonnen.