“Maar liefst 84% van de Britten wil af van plastic”

Amsterdam, 17 maart 2018 – Volgens een enquête onder duizend mensen wil een overweldigende meerderheid van het Engelse publiek dat plastic uit het dagelijks leven verdwijnt. Dit vanwege de schade die het toebrengt aan het milieu. Alleen plastic producten die noodzakelijk zijn en niet kunnen worden vervangen zouden daarvan moeten worden uitgezonderd. Het Britse publiek loopt hiermee mijlenver voor op hun eigen regering, die onlangs als doel omarmde dat (pas) over een kwart eeuw een situatie van “vermijdbaar plastic afval gerealiseerd moet zijn. De enquête werd in opdracht van campaignstrategy.org uitgevoerd.

Aan het publiek werd niet de vraag voorgelegd hoe het plastic teruggedrongen moet worden.

De Amerikaanse NGO 5Gyres publiceerde onlangs B.A.N. List 2.0, een rapport dat oproept om de top 20 van de meest vervuilende plastic producten in de Verenigde Staten uit te bannen. Op de lijst staan producten als flesjes, wikkels, sigarettenfilters, tassen en ballonnen. Bedrijven die deze plastics nu gebruiken worden verantwoordelijk gehouden voor de vervuiling. Voor elk product worden ook alternatieven aangereikt.

De gewraakte plastics die in de Verenigde Staten worden geproduceerd, zijn precies dezelfde als in andere landen. Iedereen die zich wil inzetten om plastic drastisch te verminderen, beschikt met B.A.N. List 2.0 dus over een uitstekend vertrekpunt om woorden in daden om te zetten.