Een gif als geen ander
Onderzoeksjournalist Matt Simon windt er geen doekjes om. In zijn nieuwe boek stelt hij dat we met microplastics onze aarde én onszelf hebben vergiftigd.
Amsterdam, 1 maart 2018 – Microplastics vormen niet alleen een gevaar voor het milieu op zee, maar ook op land. De lange termijn gevolgen van microplastics in grond kunnen allerlei negatieve effecten hebben op terrestrische ecosystemen, dat wil zeggen op het land. De gevolgen kunnen zelfs ernstiger zijn dan op zee. Duitse onderzoekers van het Leibniz-Instituut publiceerden deze waarschuwing in Sciencedaily.
De onderzoekers wijzen erop dat er veel meer plastic op land belandt dan in zee, wel vier tot 23 keer zo veel. Wereldwijd zou ongeveer een derde van al het geproduceerde plastic op land terechtkomen. Een belangrijke bron is rioolslib dat uitgereden wordt als mest. Dat slib bevat microplastics die waterzuiveringsinstallaties uit het water hebben gehaald, zoals de grotere microvezels die vrijkomen na het machinaal wassen van synthetische kleding.
De onderzoekers vroegen zich af wat het effect van microplastics zou zijn op het land en analyseerden het weinige onderzoek dat er bestaat. Ze stellen onder andere dat :
De lange termijneffecten van deze verschijnselen zijn nog grotendeels onbekend terrein. Om al deze risico’s te kunnen beoordelen, is het daarom noodzakelijk dat er snel meetprogramma’s komen.
Foto: Falk Negrazius, Benin Wikicommons
Onderzoeksjournalist Matt Simon windt er geen doekjes om. In zijn nieuwe boek stelt hij dat we met microplastics onze aarde én onszelf hebben vergiftigd.
De volledig circulaire economie is een prachtig doel. Maar zonder krachtig overheidsingrijpen zal dat doel nooit bereikt worden.
Nederlandse onderzoekers claimen een nieuwe verklaring voor het mysterie van het verdwenen plastic: zonlicht ruimt drijvend plastic op.
Wij zoeken een ervaren Financial Controller, iemand die net zo gedreven is als wij om de strijd tegen de plasticproblematiek aan te gaan.