, ,

Politieke partijen delen Plastic Soup uit tijdens verkiezingscampagne

Foto door Arco van der Lee, Barendrecht 2010.

Amsterdam, 16 maart 2018 – In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart voeren politieke partijen intensief campagne. Kiezers worden op straat en aan de deur verleid om hun stem uit te brengen op een bepaalde partij en krijgen in ruil daarvoor ongevraagd iets in handen gedrukt. Gadgets worden ook ditmaal in overvloed uitgedeeld. Zijn het geen ballonnen, dan wel pennen, potloden, badeendjes of winkelwagenmuntjes. Geld van de campagnekas wordt uitgegeven aan grote hoeveelheden spotgoedkope prullaria, vaak van plastic gemaakt.

Een deel van die hebbedingetjes vindt je na afloop steevast terug in de openbare ruimte, achtergelaten en vertrapt. Het merkwaardige is dat politieke partijen duurzaamheid en strijd tegen de Plastic Soup belangrijk zeggen te vinden, maar dat het kennelijk niet doordringt dat het verspreiden van goedkope plastic cadeautjes bijdragen aan diezelfde Plastic Soup.

Het heet campagnemateriaal, maar het is gewoon troep op weg naar zwerfafval. Er zijn betere manieren om tijdens een campagne uit te dragen waar je voor staat.

Foto Arco van der Lee, Barendrecht 2010.