Van statiegeld op blik naar blik op statiegeld
Goed nieuws. Na jarenlange strijd zullen blikjes in het zwerfvuil verdwijnen dankzij statiegeld. De volgende stap is statiegeld op veel meer verpakkingen.
Amsterdam, 29 maart 2018 – Het onderzoeksteam van The Ocean CleanUp heeft de resultaten gepubliceerd van metingen naar de hoeveelheid plastic afval in het midden van de Stille Oceaan. Er drijft niet alleen veel meer dan aanvankelijk gedacht, maar het accumuleert ook nog eens in rap tempo. Bijna de helft van het gewicht (> 46%) blijkt te bestaan uit achtergelaten netten. Dat is niet eens zo moeilijk voor te stellen. Grote drijvende spooknetten zijn vele malen zwaarder dan afzonderlijke stukken drijvend plastic en ook gemaakt om in zee te kunnen blijven vissen.
Het is al jaren bekend dat spooknetten en ander achtergelaten vissersgerei, zoals boeien, in grote mate bijdragen aan de plasticsoep en met name miljoenen slachtoffers maken onder zeedieren. Wat doen grote visbedrijven eraan om te voorkomen dat hun netten achtergelaten worden? World Animal Protection heeft de vijftien grootse visbedrijven ter wereld op deze vraag beoordeeld en daarover onlangs een rapport uitgebracht.
Het antwoord is ontluisterend. Bij geen van deze mega-visbedrijven staat het probleem van de spooknetten op de agenda, laat staan dat ze actie ondernemen om te voorkomen dat hun netten ongecontroleerd in zee terecht komen. En al wordt door een enkel bedrijf het probleem benoemd, geen van de bedrijven rapporteert erover.
Zolang er geen effectief internationaal controlesysteem bestaat, dumpen schepen ongestraft hun netten.
Lees ook: Plastic maakt koraalriffen ziek
Goed nieuws. Na jarenlange strijd zullen blikjes in het zwerfvuil verdwijnen dankzij statiegeld. De volgende stap is statiegeld op veel meer verpakkingen.
Een nieuwe studie schat dat er 171.000 miljard microplastics drijven aan de oppervlakte van de oceaan. Actie is dringend noodzakelijk.
De sombere boodschap van stenen van plastic, aangetroffen op een onbewoond eiland ver van de Braziliaanse kust.
Verpak de vijf meest verkochte groente en fruit niet langer in plastic. Dat bespaart niet alleen plastic, maar voorkomt ook voedselverspilling.