Staatssecretaris Van Veldhoven blijft bij haar besluit om statiegeld uit te stellen

Den Haag, 15 maart 2018 – De Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu heeft vandaag in het Algemeen Overleg besloten om bij haar voorstel te blijven om statiegeld met drie jaar uit te stellen.

Het bedrijfsleven krijgt in de tussentijd de kans om met betere maatregelen te komen om een reductie van 70-90% plastic flesjes in het zwerfafval te verwezenlijken. Over de plannen van het bedrijfsleven wordt echter niets losgelaten door de Staatssecretaris. Zij heeft nu toegezegd om het bedrijfsleven te vragen om hun plannen op papier te zetten. Deze plannen zullen in april moeten worden gepresenteerd aan de Kamer.

Blikjes zijn niet meegenomen in het voorstel, omdat hier, volgens Van Veldhoven, niet genoeg steun voor is in de Kamer en dit niet in de motie van de Plastic Soup Surfer staat. Dit laatste is ook de reden om plastic doppen niet mee te nemen in het voorstel.

Het lijkt erop dat het bedrijfsleven haar lobbykracht wederom heeft bewezen. Zorgen over het ontbreken van vernieuwende concrete  maatregelen door het bedrijfsleven en de mogelijkheid dat het statiegeld na drie jaar alsnog niet wordt ingevoerd zijn na dit Overleg niet weggenomen. Tevens is er de vrees dat de kosten voor gemeenten en zo dus voor de burger zullen stijgen. Nog meer vuilnisbakken plaatsen (en legen!) en meer handhaven kost immers heel veel belastinggeld.

Van Veldhoven maakte de belofte dat het besluit om wel of niet statiegeld in te voeren nog binnen deze kabinetsperiode valt (najaar 2020). Maar de vraag blijft: waarom neemt zij deze beslissing niet nu?


Lees ook:

Waarom uitstellen van statiegeld uitbreiding geen optie is.

Recycling Netwerk, Greenpeace, Plastic Soup Foundation en de Noordzee: ” Uitstellen statiegeld negeert roep van de samenleving en is slechte zaak voor het milieu”