Verpak aardappelen, appels, bananen, wortels en uien niet langer in plastic
Verpak de vijf meest verkochte groente en fruit niet langer in plastic. Dat bespaart niet alleen plastic, maar voorkomt ook voedselverspilling.
Gorinchem, 9 maart 2018 – Hilma Bruinsma komt tijdens haar dagelijkse wandeling met haar hond Peta, langs de rivier de Merwede, veel afval tegen. Plastic flessen, tassen en netten, maar ook losse stukken plastic, ontsieren de omgeving. Hilma verwonderde zich over de bijzondere kleuren van het soms vergroeide en verweerde materiaal en besloot dit plastic een nieuw leven in te blazen.
“Ik kom veel gescheurd en verweerd zacht plastic tegen van waarschijnlijk plastic zakken. Ook grote stukken hard pvc-achtig plastic van emmers en jerrycans. Plastic verpakkingen van voedsel, snoepverpakkingen, plastic flessen, gekleurde stokjes. Eerst dacht ik dat het lollystokjes waren maar info van jullie site zegt me dat het waarschijnlijk wattenstaafstokjes zijn.”
Sinds enkele weken maakt zij kleurvormen van het gevonden plastic met een dubbele magneet erin, genaamd: Merwetouwenplastic. “Alle kleurvormen zijn uniek van samenstelling en kleur. Nu ik er al wat meer heb gemaakt onderscheid ik vis-, vogel-, vlinder-, bloem-, nestvorm en abstracte vorm.”
De kunstobjecten zijn als koelkastmagneet te gebruiken of als broche en zijn op willekeurige tussenlagen, zoals karton en textiel, vast te klemmen. Ze zijn los te koop, maar nu ook onderdeel van PakjeKunst. Dit zijn kunstautomaten waaruit je unieke kunstwerken van lokale kunstenaars kan trekken. Van elk van haar kunstvoorwerpen die zij verkoopt, gaat een deel van de opbrengst naar de Plastic Soup Foundation.
Wil je meer weten over de werken van Hilma en PakjeKunst? Klik hier voor meer informatie.
Verpak de vijf meest verkochte groente en fruit niet langer in plastic. Dat bespaart niet alleen plastic, maar voorkomt ook voedselverspilling.
Cosmeticabedrijven die verzorgingsproducten zonder microplastics verkopen, roepen in een open brief op tot snelle invoering van een totaalverbod.
Het Afvalfonds erkent de problematiek van plastic verpakkingen en bepleit een systeemverandering. Zijn het opnieuw mooie woorden zonder daden?
Wetenschappers vermoeden dat vetophoping in het lichaam wordt bevorderd door plastic.