Albatross, de film: ode aan een slachtoffer van plasticsoep 

Amsterdam, 18 april 2018 – Halverwege de film staat het beeld even stil, een close-up van een albatros die zijn kuiken voert. De vogelalbatros-ouder komt na duizenden kilometers vliegen terug met voedsel. Je ziet hem kokhalzen en het verzamelde voedsel in de keel van het hongerige kuiken glijden. Het beeld staat stil op het moment dat een blauw stuk plastic mee naar binnen gaat.
De Amerikaanse fotograaf en filmmaker Chris Jordan heeft jaren gewerkt aan Albatross – a love story for our time from the heart of the Pacific. De film gaat over de grootste kolonie albatrossen in de wereld op Midway, een archipel midden in de Stille Oceaan, en de schade die de plasticsoep in deze kolonie aanricht.  

In 2008 was Chris Jordan voor het eerst op Midway. Hij fotografeerde lijken van kuikens vol plastic. Het lichaam van een kuiken vergaat, maar de stukken plastic erin niet. Die blijven in hoopjes achter op het eiland. De foto’s zijn wereldberoemd en schudden de wereld destijds wakker. Jordan keerde nog enkele keren terug en besloot een film te maken van het drama dat zich hier afspeelt. Gebruikmakend van de beste camera’s en geluidsapparatuur.  

Albatrossen zijn niet bang voor mensen en Jordan kon heel dichtbij komen door voorzichtig naar ze toe te kruipen. De beelden raken iedereen; enerzijds de sierlijke bewegingen van deze imposante vogel, anderzijds het onvermogen van de albatros om plastic niet als voedsel te kunnen zien. Vóór albatrossen uitvliegen, moeten ze zich zien te ontdoen van de ballast in hun buik. De vogels die het opgehoopte plastic niet weten uit te braken, zijn onherroepelijk verlopen.  

De film emotioneert en dat is precies de bedoeling van de filmmaker. Juist identificatie met de albatros mensen doet beseffen wat de gevolgen zijn van onze op plastic gebaseerde consumptiemaatschappij. Albatross is in nog een opzicht bijzonder. Jordan stelt de film gratis ter beschikking. Er is één conditie: wie de film vertoont, in een bioscoopzaal of in huiselijke kring, mag er geen geld voor vragen. Hij wil zelf niet verdienen aan de ellende die wij als mens aanrichten en ook niet dat anderen dat doen.  Via deze link kan je jezelf aan melden voor het organiseren van een vertoning.

De film zal vanaf 8 Juni permanent gratis te downloaden zijn via albatrossthefilm.com waar nu de trailer te zien is. In aanwezigheid van Chris Jordan werd de film onlangs door de Plastic Soup Foundation vertoond aan genodigden in het Amsterdamse filmhuis Lab111.


Lees ook: Probleem spooknetten veel groter dan gedacht