,

Traditie ballonoplaten Koningsdag bijna ten einde?

Amsterdam, 26 april 2018 – Elk jaar organiseren talloze Oranjeverenigingen en comités Oranjefeesten met ballonoplatingen. Het is een traditie met een donker randje omdat ballonnen overal en nergens in het milieu terechtkomen en ook dierenleed kunnen veroorzaken. De site dieballlongaatnietop.nl, een initiatief van onder andere de Plastic Soup Foundation, wijst al jarenlang op de nadelen en draagt tegelijk alternatieven aan die even leuk zijn.

Alle aandacht voor de milieuschade die ballonnen veroorzaken, heeft zijn uitwerking niet gemist. Dit najaar vergadert de Bond van Oranjeverenigingen over de traditie . De Telegraaf citeert voorzitter Peter Verhoeve: “In het kader van duurzaamheid hebben we gekeken of we een standpunt moesten innemen om onze leden aan te raden al dan niet te stoppen met ballonnenwedstrijden”.

Niet alle Oranjeverenigingen wachten dat besluit af. Direct na Koningsdag 2017 verklaarde Oranje Comité Meeden bijvoorbeeld dat het in 2018 geen ballonnen meer zou oplaten. Andere verenigingen laten op Koningsdag nog wel ballonnen los. Hopelijk voor de allerlaatste keer.