Er drijven 171.000 miljard microplastics in de oceaan
Een nieuwe studie schat dat er 171.000 miljard microplastics drijven aan de oppervlakte van de oceaan. Actie is dringend noodzakelijk.
Amsterdam, 26 april 2018 – Elk jaar organiseren talloze Oranjeverenigingen en comités Oranjefeesten met ballonoplatingen. Het is een traditie met een donker randje omdat ballonnen overal en nergens in het milieu terechtkomen en ook dierenleed kunnen veroorzaken. De site dieballlongaatnietop.nl, een initiatief van onder andere de Plastic Soup Foundation, wijst al jarenlang op de nadelen en draagt tegelijk alternatieven aan die even leuk zijn.
Alle aandacht voor de milieuschade die ballonnen veroorzaken, heeft zijn uitwerking niet gemist. Dit najaar vergadert de Bond van Oranjeverenigingen over de traditie . De Telegraaf citeert voorzitter Peter Verhoeve: “In het kader van duurzaamheid hebben we gekeken of we een standpunt moesten innemen om onze leden aan te raden al dan niet te stoppen met ballonnenwedstrijden”.
Niet alle Oranjeverenigingen wachten dat besluit af. Direct na Koningsdag 2017 verklaarde Oranje Comité Meeden bijvoorbeeld dat het in 2018 geen ballonnen meer zou oplaten. Andere verenigingen laten op Koningsdag nog wel ballonnen los. Hopelijk voor de allerlaatste keer.
Een nieuwe studie schat dat er 171.000 miljard microplastics drijven aan de oppervlakte van de oceaan. Actie is dringend noodzakelijk.
De sombere boodschap van stenen van plastic, aangetroffen op een onbewoond eiland ver van de Braziliaanse kust.
Verpak de vijf meest verkochte groente en fruit niet langer in plastic. Dat bespaart niet alleen plastic, maar voorkomt ook voedselverspilling.
Cosmeticabedrijven die verzorgingsproducten zonder microplastics verkopen, roepen in een open brief op tot snelle invoering van een totaalverbod.