,

Cambodja: vicieuze cirkel van flessenwater

Amsterdam, 3 mei 2018 – Aan de foto’s van Sihanouk, een kustplaats in Cambodja, kun je niet zien of er onder de lagen plastic nu zee is of strand. De Engelse krant The Guardian publiceerde er onlangs een aantal indringende foto’s over en laat in een haarscherpe analyse zien hoe de arme bewoners klem zitten.

Inwoners van arme landen worden er vaak van beschuldigd onzorgvuldig met plastic om te gaan en in grote mate bij te dragen aan de plasticsoep. In Cambodja hebben ongeveer 4 miljoen mensen geen toegang tot betrouwbaar leidingwater. Dat geldt ook voor Sihanouk, waar veel mensen in paalwoningen op het water wonen. De inwoners zijn dus gedwongen om water in flessen te kopen en vervuilen met de lege flesjes het water. Het is een vicieuze cirkel, omdat je bij gebrek aan gemeenschappelijke voorzieningen (waterleiding, afvalophaaldienst) geen enkele keuze hebt.

Fotograaf Niamh Peren: “If you don’t have anyone collecting it, if you don’t have any means to stop it, then this is the reality of what will happen and keep on happening. Every river, every lake just filled with mountains and mountains of plastic”.


Lees ook: Zienswijze PSF internationale aanpak platicsoep