,

Maandelijks een opruimdag in Sierra Leone

Amsterdam, 23 mei 2018 – Onlangs heeft de president van het Afrikaanse land Sierra Leone een nationale opruimdag afgekondigd. De National Cleaning Day is voor het eerst op 5 mei gehouden en zal voortaan elke eerste zaterdag van de maand plaatsvinden. Het is een van de eerste daden van de president Julius Maada Bio die net is aangetreden.
Een van de grootste problemen is dat sloten en afvoerkanalen verstopt raken door plastic en voortdurend overstromingen veroorzaken. Een ander belangrijk doel is om de hygiëne te verbeteren. Zie hier een filmpje over de eerste opruimdag.

Een van de commentatoren uit Sierra Leone zelf verwoordt het belang van deze “van boven opgelegde opruimdag”. Bewoners van dit land hebben de neiging hun lot in handen van de regering te leggen, maar deze passieve houding wordt met een initiatief als de opruimdag doorbroken. De campagne brengt mensen bij elkaar die met elkaar hun eigen omgeving weer leefbaar maken.


Lees ook: Cambodja vicieuze cirkel van flessenwater