Baanbrekend onderzoek toont aan Plastic dringt ons brein binnen via de neus
In een baanbrekend onderzoek van de Universiteit van Sao Paulo is voor het eerst aangetoond hoe plastic in de menselijke hersenen door kan dringen.
Amsterdam, 9 mei 2018 – De Amsterdamse reder Bart Buwalda sponsort de Plastic Soup Foundation al geruime tijd. Van elke boeking bij Amsterdam Boat Events gaat 5 Euro naar de PSF. Een van zijn boten, een historische tjalk van 100 jaar oud, heet Op Hoop van Behoud. Het was dan ook toepasselijk om op dit schip het verschijnen van de Plastic Soup Atlas van de Wereld te vieren. Maria Westerbos, directeur van de PSF, overhandigde Bart Buwalda een exemplaar, en vertelde dat iedereen die de Atlas koopt de PSF tevens met 5 Euro steunt. Al die steun is hard nodig om, bijvoorbeeld, projecten als de Atlas te kunnen realiseren.
De reder heette iedereen welkom aan boord en vertelde dat hij talloze malen het water in moest om plastic uit de schroeven te peuteren. Soms moesten daar zelfs duikers aan te pas komen. Dan kwam hij te laat bij klanten of moest hij een tocht zelfs afblazen. Hij ergert zich aan al die mensen die de mooie Amsterdamse grachten achteloos als vuilnisbak gebruiken. De grachten zijn inmiddels een stuk schoner, maar tot voor kort maakte zelfs de gemeentereiniging de straten schoon door alle troep, meestal van plastic, eenvoudig in de grachten te spuiten. Buwalda: “Wij mensen bevuilen ons eigen nest, dat zou je niet verwachten van een intelligente diersoort”.
Bestel de Plastic Soup Atlas van de Wereld via bol.com.
Foto: Odi Busman
Lees ook: Eurocommissaris Vella neemt eerste exemplaar van de plastic soup atlas van de wereld in ontvangst
In een baanbrekend onderzoek van de Universiteit van Sao Paulo is voor het eerst aangetoond hoe plastic in de menselijke hersenen door kan dringen.
Minderoo Foundation brengt nieuw rapport uit: Onze gezondheid loopt ernstige schade op door plastic en de chemicaliën daarin.
Op 25 en 26 juni vond de Future Fabrics Expo 2024 plaats in Londen. De insteek van deze beurs is om te laten zien dat het heel goed mogelijk is om kleding te maken van duurzame materialen.
Op twee juni 2024 is professor Dick Vethaak overleden. Met hem is gaat een groot en vooruitstrevend wetenschapper verloren, maar vooral ook een fantastische echtgenoot en vader.