,

Papieren theezakjes bijna altijd van plastic

Amsterdam,  16 mei 2018 – De BBC liet in een reportage  zien dat er in het mengsel waarvan sommige papieren theezakjes gemaakt zijn, ook plastic verwerkt is.  Het staat niet op de verpakkingen en de consument is hier dan ook niet van op de hoogte. Hierdoor komt er dus plastic in het milieu terecht en mogelijk ook in het lichaam, zonder dat theedrinkers dat beseffen.

We hadden al de nylon piramidezakjes van Lipton en andere merken, maar nu blijkt dat we er niet zomaar vanuit kunnen gaan dat papieren zakjes alleen papier bevatten. Het Engelse voedselconcern Co-op Food ontwikkelt nu polypropyleen-vrije theezakjes. Hierin volgt het bedrijf merken als Jacksons, Piccadilly en Teapigs (theezakjes gemaakt van biologisch afbreekbaar plastic). Het initiatief van Co-op Food is een reactie op de maatschappelijke discussie over plastic in Engeland. Verwacht mag worden dat andere merken volgen.

Zolang bedrijven die theezakjes op de markt brengen geen garantie afgeven dat hun zakjes 100% plasticvrij zijn, weet je niet als consument of je ook plastic binnen krijgt. Er is altijd een plasticvrij alternatief: koop losse thee en gebruik een thee-ei of een theepot met filter.


Lees ook: Microplastics in gebotteld drinkwater