Het strand is één grote asbak. Tijd dus voor de Beach Cleanup!
Het Noordzeestrand wordt weer opgeruimd door duizenden vrijwilligers. Hoe krijg je de stranden peukenvrij?
Amsterdam, 25 mei 2018 – Dertig jaar lang is plasticvervuiling gemonitord in de diepzee. De resultaten van deze studie zijn onlangs gepubliceerd in het vakblad Marine Policy. Voor het eerst is aangetoond dat plasticvervuiling voorkomt op 6000 meter en zelfs nog dieper. In de Mariana Trench, het diepste deel van ’s werelds oceanen, werd een plastic tas aangetroffen op 10,898 meter. Het onderzoek is voornamelijk uitgevoerd in de westelijke Stille Oceaan, waar in totaal 1108 grotere stukken plastic op grote diepte werden aangetroffen. Voor 89% waren dit single-use plastics. De hoogste dichtheden plastic werden aangetroffen rond 6000 meter diepte, met 335 stukken plastics per vierkante kilometer.
Omdat er op deze dieptes geen licht doordringt, is er weinig leven te vinden. Er doet zich wel een relevant fenomeen voor. Door scheuren in de aardlaag zijn er hete en koude bronnen, waarbij mineralen uit de aarde in het water worden opgenomen. Deze mineralen dienen als voedselbron voor zogeheten chemo-synthetische bacteriën. De bacteriën vormen op hun beurt de basis voor lokale ecosystemen, waaronder grote kokerwormen, verschillende soorten vissen, koralen en zeeanemonen. Op foto’s is rond de koude bronnen verstrikking van organismen door plastic te zien.
Tot op heden is er vrij weinig bekend over de vraag hoeveel plastic naar diepere delen van de oceaan afdaalt. Dit is zorgwekkend, omdat het leven op grote dieptes extra kwetsbaar is voor verstoring door zeer lage groeisnelheden. Het is daarom van groot belang dat er meer onderzoek wordt gedaan naar de hoeveelheden plastic in en de schadelijke gevolgen daarvan voor diepzee-ecosystemen.
Lees ook: Plastic maakt koraalriffen ziek
Het Noordzeestrand wordt weer opgeruimd door duizenden vrijwilligers. Hoe krijg je de stranden peukenvrij?
Baanbrekend onderzoek geeft indicatie van de hoeveelheid onzichtbare nanoplastics in de Waddenzee en wijst op een potentieel gevaar voor het zeeleven.
De industrie kan framing van de plasticsoep niet langer ontkennen. Voor een rapport uit 2015 worden nu excuses aangeboden.
ClientEarth heeft de Vlaamse overheid voor de rechter gedaagd. Zij willen zo voorkomen dat INEOS in de haven van Antwerpen zijn grootste investering in plastic ooit doet.