Zwitserse Alpen: overal microplastics

Amsterdam, 4 mei 2018 – Het is inmiddels haast een open deur om te zeggen dat overal ter wereld plastics worden aangetroffen in het milieu. Dat dat werkelijk zo is, laat een nieuwe Zwitserse studie zien. Zelfs in de meest afgelegen natuurparken, hoog in de bergen, worden microplastics aangetroffen, en veel meer dan de onderzoekers hadden verwacht. The Guardian, die over het onderzoek bericht, merkt bovendien op dat Zwitserland in Europa het beste presteert als het aankomt op inzamelen van afvalplastic. Al het plastic wordt ingezameld en vervolgens gerecycled of verbrand. Desondanks worden overal microplastics aangetroffen. 

Gedurende het onderzoek werden grondmonsters in 29 stroomgebieden van rivieren geanalyseerd. In 90% van de monsters vonden de onderzoekers microplastics. Er was een duidelijk verband tussen hoge concentraties microplastics en de aanwezigheid van grotere stukken plastics, de mesoplastics. In dat geval lijken de microplastics vooral afkomstig van afvalplastic door fragmentatie. Er bleek ook een verband met bevolkingsdichtheid te zijn; hoe meer mensen in een gebied wonen, des te hoger de concentratie aan microplastics is.  

Vooral opvallend was de aanwezigheid van microplastics in afgelegen nationale parken, die alleen lopend te bereiken zijn. Dit waren vooral hele kleine plastic deeltjes (<500 μm diameter). De onderzoekers verklaren dit uit verspreiding door de wind.   

Het onderzoek verscheen in Environmental Science and Technology. 


Lees ook: Slechtere luchtkwaliteit door microplastics