recycling of reductie van plastic

Het grote gevecht: recycling of reductie van plastic

Amsterdam, 22 juni 2018 –  De afgelopen tijd hebben multinationale bedrijven doelen geformuleerd hoe zij met de plasticvervuiling omgaan die ze zelf met hun eenmalige verpakkingen hebben veroorzaakt. Die doelstellingen hebben een opmerkelijke overeenkomst. Of het nu om McDonald’s , Procter & GambleUnilever of Coca-Cola gaat, alle beloven plechtig dat in 2025 of 2030 hun verpakkingen voor de volle 100% bestaan uit hernieuwbare, composteerbare of gerecyclede grondstoffen. 

Wat er niet bij verteld wordt, is dat zo doorgegaan kan worden met het ongelimiteerd toepassen van plastic verpakkingen. Evenmin is er sprake van enige garantie dat er geen plastic verpakkingen meer in het milieu terechtkomen.    

Het voorbeeld van Starbucks maakt een en ander inzichtelijk. Al in 2008 beloofde Starbucks dat in 2015 van alle koffiebekers 100 procent óf hergebruikt óf gerecycled zou worden. Tien jaar later komen wereldwijd de meeste van de vier miljard bekers per jaar nog altijd op vuilnisbelten en elders terecht, zorgt de plastic coating van de bekers ervoor dat ze amper gerecycled kunnen worden en ontbreekt een systeem om gebruikte bekers in te zamelen. Voor de bijdrage aan de plasticsoep maakt het echt niet uit of de bekers al dan niet van gerecycled materiaal gemaakt zijn.  

De enige echte oplossing om de plasticvervuiling tegen te gaan is een drastische reductie van of een verbod op eenmalige plastic verpakkingen.  

Voor Starbucks is de echte oplossing overigens super simpel: neem afscheid van de wegwerpbeker en schenk koffie voortaan in meegebrachte bekers of vraag statiegeld voor een beker die vervolgens ingeleverd en hergebruikt wordt. 

Terwijl enerzijds landen aankondigen single-use plastics te verbieden, zie de recente initiatieven van de Europese Unie en India, laten andere overheden zich voor het karretje spannen van deze grote afleidingsmanoeuvre van de industrie. Zo hebben Australische milieuministers onlangs verklaard dat alle Australische verpakkingen in 2025 óf recyclebaar, óf composteerbaar óf hergebruikt moet worden. Is het verwonderlijk dat deze doelstelling zal worden uitgevoerd door de Australian Packaging Convenant Organisation, waarvan 950 verpakkingsbedrijven lid zijn?