IKEA stopt met plastic rietjes en zakjes

Amsterdam, 13 juni 2018 – IKEA, de Zweedse meubelgigant, heeft vorige week nieuwe duurzaamheidsdoelen aangekondigd. Over anderhalf jaar moeten alle filialen wereldwijd gestopt zijn met eenmalig plastic in de winkels en de eigen restaurants. Het gaat om zaken als rietjes, borden, bekers en tasjes. Het bedrijf wil verder volledig circulair worden. De People & Planet Positive Strategy van IKEA behelst onder meer dat er in 2030 alleen nog maar producten worden verkocht die hergebruikt, hersteld, doorverkocht en gerecycleerd kunnen worden.

De People & Planet Positive Strategy dateert uit 2012, maar is nu aangescherpt en in overeenstemming gebracht met de mondiale duurzaamheidsdoelen van de Verenigde Naties. IKEA zegt sinds 2012 goede vooruitgang te hebben geboekt, maar dat de snel veranderende wereld vraagt om ambitieuzere duurzaamheidsdoelen en snelle actie. De aangepaste strategie wordt elk jaar geëvalueerd. Aangezien IKEA de doelen niet alleen kan realiseren, wordt iedereen erbij betrokken; personeel, toeleveranciers en klanten.

Maria Westerbos, directeur van de Plastic Soup Foundation: “Om de plasticvervuiling tegen te gaan moet het plasticgebruik drastisch worden gereduceerd. Snelle actie is absoluut noodzakelijk. We zijn verheugd dat IKEA dit beseft en de stap zet waar wij al lang om roepen. Behalve deze reductie van single-use plastics, dringen wij er bij IKEA ook sterk op aan om serieus te kijken naar het synthetische vezelverlies van veel IKEA-producten. Hier valt volgens ons nog veel meer winst te behalen.”