India gaat Single Use Plastic verbieden

Amsterdam/New York21 juni 2018 – Op Wereldmilieudag beloofde premier Modi van India dat alle eenmalige verpakkingsplastics in 2022 uitgebannen zijn. Deze belofte is de meest ambitieuze maatregel die een enkel land in de wereld tot dusver heeft genomen om de plasticsoep te bestrijden. In India leven 1,3 miljard mensen en het is een groeiende economie. Dat betekent een dagelijkse stortvloed aan plastic, voornamelijk verpakkingsplastic dat slechts éénmalig gebruikt wordt. Veel ervan spoelt in de oceanen. De situatie is letterlijk onhoudbaar geworden. 

Premier Narenda Modi riep de wereld op om eendrachtig samen te werken in de strijd tegen plasticvervuiling. Zullen andere landen, als Indonesië, zijn voorbeeld nu volgen? En hoe gaan multinationale ondernemingen als Unilever en Campina hierop reageren?  

Het was in november 2016 dat staatssecretaris Dijksma van milieu op handelsmissie in Indonesië aankondigde dat Nederland dit land ging helpen met een oplossing voor de milieubelastende wegwerpzakjes. In miniverpakkingen worden kleine hoeveelheden van uiteenlopende producten als noedels en shampoo en koffie verkocht. Zij verklaarde toen: “Nederlandse bedrijven zijn bij uitstek goed in het verzinnen van creatieve en tegelijk betaalbare oplossingen om zwerfvuil door verpakkingen te bestrijden”. Lees hier het persbericht dat het ministerie samen met VNO-CNW uitbracht.  

In het persbericht werd aangekondigd dat Kadin (KvK Indonesië), het Indonesisch bedrijfsleven, de Nederlandse overheid, VNO-NCW en Friesland Campina gingen samenwerken om het zwerfvuil op straat en in het water in Indonesië tegen te gaan. Die samenwerking zou vooral gericht zijn op een betere inzameling van single-use plastics.   

Sindsdien hebben we niets meer van dit initiatief vernomen, terwijl bedrijven als Campina en Unilever hun producten in SUP-verpakkingen blijven verkopen. Hebben ze hun kans verspeeld? Duidelijk is dat India drastische maatregelen neemt om de stortvloed van zwerfplastic tegen te gaan en als eerste niet meer gelooft in vage beloftes van bedrijven.