National Geographic in actie tegen plasticsoep

Amsterdam, 2 juni 2018 – “Planeet Plastic” is het themanummer van National Geographic dat zojuist is verschenen. Het tijdschrift, bekend van spectaculaire ontdekkingen die geïllustreerd worden door prachtige foto’s, heeft de plasticsoep problematiek omarmd. De artikelen zijn uitzonderlijk goed gedocumenteerd, de foto’s en infographics van hoge kwaliteit. Wie meer wil weten over het wereldmilieuprobleem dat plastic veroorzaakt, vindt in dit nummer de nodige informatie.

Andere grote mediaconcerns zijn National Geographic recentelijk voorgegaan. De BBC produceerde de invloedrijke serie Blue Planet II van David Attenborough, en al ruim een jaar geleden begon Sky News met Sky Ocean Rescue.

Het themanummer “Planeet Pastic” maakt duidelijk dat er nog veel te ontdekken valt. Een wetenschapper wordt geciteerd over haar bezorgdheid van het effect van plastic op de gezondheid van de mens, en stelt vast: “over een jaar of vijf, tien zijn we een stuk wijzer”. Een ander zegt: “We moeten niet gaan zitten afwachten tot het definitieve bewijs geleverd is. We weten echt wel genoeg om in actie te komen.”

National Geographic voegt daad bij woord. Het informeert niet alleen, maar zet de volgende stap en is in Nederland de campagne #STOPMETPLASTIC gestart. De campagne vraagt de hele maand juni aandacht voor het probleem van de plasticsoep en roept iedereen op actie te ondernemen tegen plasticvervuiling, met een nadruk op acht doelen: stop met plastic wattenstaafjes, rietjes, tasjes, koffiebekers, flesjes, bestek, zorg dat je plastic recyclet en raap het op van straat.

De Plastic Soup Foundation (PSF) is een van de partners in de campagne. Zie hier een interview van National Geographic met Maria Westerbos, directeur van de PSF. Op zondag 24 juni organiseert National Geographic in samenwerking met Stichting de Noordzee de “National Geographic Beach Cleanup”.