PSF & Planet Care

Plastic Soup Foundation start samenwerking met succesvolle ontwikkelaar wasmachinefilters

PSF & Planet CarePlastic Soup Foundation (PSF) trekt voortaan samen op met het innovatieve Sloveense bedrijf Planet Care in de strijd tegen plastic vezels uit kleding en textiel. Die vormen een grote en gevaarlijke vorm van plastic lekkage naar het milieu met mogelijke gezondheidsschade tot gevolg.

Met de campagne ‘Ocean Clean Wash’ vraagt PSF hier al enkele jaren aandacht voor. PSF smeedt een groeiende coalitie van inmiddels tientallen stakeholders over de hele wereld om oplossingen te bedenken. PSF is er trots op dat Planet Care uit Slovenië daar nu bij komt. Planet Care is de ontwikkelaar van een van de beste oplossingen tot nu; een door-en-door getest wasmachinefilter dat minstens 80% van de vrijgekomen plastic vezels afvangt vóór het in de afvoer verdwijnt.
Door slimme technieken en handige toepassingen is Planet Care in staat gebleken een consumentvriendelijk concept te ontwikkelingen tegen lage kosten. Mogelijk volgt regulering waardoor het filter standaard in machines wordt ingebouwd. Planet Care ontwikkelt daarnaast diverse ad-on toepassingen die als overbrugging in wasmachines gebruikt kunnen worden.
Ook voor industriële wasinstallaties zijn oplossingen inmiddels in ver gevorderd stadium.

In een reactie zegt Mojca Zupan, oprichter en ceo van PlanetCare: “We zijn opgewonden en trots om toe te treden tot de coalitie waartoe de Plastic Soup Foundation het initiatief heeft genomen. We geloven dat met onze filters consumenten en bedrijven in staat zijn om het lozen van plastic microvezels in het milieu te stoppen, ook zonder wetgeving of brede systeemoplossingen. Tot nu toe hadden ze zo’n oplossing niet. PSF toont de leiderschap en visie waarvan we hopen dat het tot veranderingen voor iedereen gaat leiden.”

Maria Westerbos, directeur van de Plastic Soup Foundation: “Hier hebben we vier jaar lang de wereld voor afgespeurd. PlanetCare is de allereerste die een oplossing heeft gevonden voor dit technisch moeilijk oplosbare probleem, terwijl grote wasmachinefabrikanten als Miele en Electrolux  ook al enkele jaren hun best doen. Heel knap van deze kleine start-up!”

Voor diverse nieuwe ontwikkelingstrajecten zal de Plastic Soup Foundation verantwoordelijke producenten blijven benaderen om aan te sturen op samenwerking.