Baanbrekend onderzoek toont aan Plastic dringt ons brein binnen via de neus
In een baanbrekend onderzoek van de Universiteit van Sao Paulo is voor het eerst aangetoond hoe plastic in de menselijke hersenen door kan dringen.
Amsterdam, 24 juni 2018 – Hormoonverstorende stoffen (Endocrine Disruptors, EDs) leveren een potentieel gezondheidsrisico op. Deze groep stoffen wordt in verband gebracht met verminderde vruchtbaarheid en chronische ziekten als diabetes en kanker. Werknemers in de bouw en in de plasticindustrie komen meer dan gemiddeld met deze stoffen in aanraking en riskeren daardoor meer gezondheidsproblemen. De stoffen, waaronder weekmakers, worden aan plastic toegevoegd om ze de gewenste eigenschappen te geven. De bouwsector is de laatste jaren veel meer plastic gaan toepassen, onder meer om energiezuinigere gebouwen te realiseren.
Wereldwijd werken miljoenen mensen in beide sectoren. Een internationale groep wetenschappers betoogt in de International Journal of Environmental Research and Public Health dat er voor deze werknemers een aparte risicobenadering nodig is. Ze verwijzen bijvoorbeeld naar een studie dat werknemers in beide sectoren een verhoogde kans op prostaatkanker hebben.
Niet alleen de dosis van blootstelling is relevant, ook het moment van blootstelling en het geslacht van degene die blootgesteld wordt. Mede hierdoor is het niet eenvoudig om oorzakelijke verbanden aan te tonen. Bovendien kan het een tijd duren voordat schadelijke effecten zich manifesteren. Dit is een belangrijke verklaring voor het feit, dat er nog altijd geen duidelijke regelgeving is die paal en perk stelt aan het gebruik van EDs.
In een baanbrekend onderzoek van de Universiteit van Sao Paulo is voor het eerst aangetoond hoe plastic in de menselijke hersenen door kan dringen.
Minderoo Foundation brengt nieuw rapport uit: Onze gezondheid loopt ernstige schade op door plastic en de chemicaliën daarin.
Op 25 en 26 juni vond de Future Fabrics Expo 2024 plaats in Londen. De insteek van deze beurs is om te laten zien dat het heel goed mogelijk is om kleding te maken van duurzame materialen.
Op twee juni 2024 is professor Dick Vethaak overleden. Met hem is gaat een groot en vooruitstrevend wetenschapper verloren, maar vooral ook een fantastische echtgenoot en vader.