Werknemers in bouw en plasticindustrie riskeren meer gezondheidsproblemen

Werknemers in bouw en plasticindustrie riskeren meer gezondheidsproblemen

Amsterdam, 24 juni 2018 – Hormoonverstorende stoffen (Endocrine Disruptors, EDs) leveren een potentieel gezondheidsrisico op. Deze groep stoffen wordt in verband gebracht met verminderde vruchtbaarheid en chronische ziekten als diabetes en kanker. Werknemers in de bouw en in de plasticindustrie komen meer dan gemiddeld met deze stoffen in aanraking en riskeren daardoor meer gezondheidsproblemen. De stoffen, waaronder weekmakers, worden aan plastic toegevoegd om ze de gewenste eigenschappen te geven. De bouwsector is de laatste jaren veel meer plastic gaan toepassen, onder meer om energiezuinigere gebouwen te realiseren. 

Wereldwijd werken miljoenen mensen in beide sectoren. Een internationale groep wetenschappers betoogt in de International Journal of Environmental Research and Public Health dat er voor deze werknemers een aparte risicobenadering nodig is. Ze verwijzen bijvoorbeeld naar een studie dat werknemers in beide sectoren een verhoogde kans op prostaatkanker hebben.   

Niet alleen de dosis van blootstelling is relevant, ook het moment van blootstelling en het geslacht van degene die blootgesteld wordt. Mede hierdoor is het niet eenvoudig om oorzakelijke verbanden aan te tonen. Bovendien kan het een tijd duren voordat schadelijke effecten zich manifesteren. Dit is een belangrijke verklaring voor het feit, dat er nog altijd geen duidelijke regelgeving is die paal en perk stelt aan het gebruik van EDs.