,

Boeren willen snelle invoering statiegeld

Amsterdam, 27 juli 2018 – Koeien zijn gulzig, nemen grote happen en eten wat ze voorgeschoteld krijgen. Dat is helaas steeds vaker stro met plastic en scherpe stukjes blik. Het probleem ontstaat door het maaien van gras dat vervuild is met plastic en blikjes. Het maakt de dieren ziek. Symptomen zijn hoge koorts door ontstekingen, slecht verteerde mest, slechte vulling van de pens en een rug die niet mooi doorzakt; een indicatie dat een koe pijn heeft. Koeien krijgen medicijnen toegediend of moeten zelfs worden geopereerd. Soms overlijden de koeien aan de gevolgen van wat scherp-in wordt genoemd, stukjes metaal die de maagwand doorboren.

De boeren zijn het zat, blijkt uit een artikel in het Brabants Dagblad. In de afgelopen paar jaar is er sprake van een sterke toename van scherp-in, aldus veearts Sjoerd Malda, in een video bij het artikel. Invoering van statiegeld is de beste remedie, omdat er dan veel minder drankverpakkingen als zwerfvuil eindigen. Daarom sloten de afgelopen maanden steeds meer boeren en boerenorganisaties zich aan bij de Statiegeldalliantie. Ook Land- en Tuinbouw Organisatie Nederland (LTO) pleit nu voor snelle invoering van statiegeld.

Sommige boeren stoppen een magneet in de maag van hun koeien, zodat stukjes ijzer niet naar de maagwand gaan, maar naar de magneet. Een extra groot probleem vormen de blikjes van aluminium, zoals die van RedBull, omdat de magneten geen aluminium aantrekken. Dit zijn helaas ook de blikjes, die het meest in het zwerfvuil gevonden worden.

Een woordvoerder van staatssecretaris Stientje van Veldhoven (D66) van Infrastructuur en Waterstaat liet in het Algemeen Dagblad onlangs weten dat het minimaal twee jaar kost om de invoering van statiegeld wettelijk voor te bereiden: “In de tussentijd krijgt het bedrijfsleven nog de kans maatregelen te nemen om de hoeveelheid zwerfval terug te brengen. Als dat niet lukt, voeren we statiegeld in”. De woordvoerder liet echter onvermeld dat blikjes geen onderdeel zijn van de regelgeving die nu wordt voorbereid.

Maria Westerbos, directeur van de Plastic Soup Foundation: “De ernstige problematiek van de boeren leert ons twee dingen. Uitbreiding van statiegeld moet zo snel mogelijk gerealiseerd worden en ook voor blikjes. Het bestaat toch niet dat een groeiend aantal koeien en schapen het slachtoffer wordt van rondzwervende drankverpakkingen?”

Lees ook: Blikken die doden

Foto: blik uit maag van een koe, www.boerin.wordpress.com