, ,

Internationale investeerders stellen eisen aan verpakkingsplastic

Amsterdam, 12 juli 2018 – Op initiatief van As You Sow hebben vijfentwintig internationale investeerders zich verenigd in de Plastic Solutions Investor Alliance. As You Sow is een Amerikaanse non-profit organisatie die multinationale bedrijven aanspoort te verduurzamen.

De investeerders met een gezamenlijk vermogen van 1 biljoen dollar hebben afgesproken in dialoog te treden met multinationale bedrijven die veel eenmalig verpakkingsplastic gebruiken. Deze bedrijven, waaronder Nestle, Pepsi-Cola, Procter&Gamble en Unilever, moeten hun verantwoordelijkheid nemen om verdere plasticvervuiling te voorkomen. In de verklaring, worden de volgende criteria in het bijzonder genoemd:

  • Al het plastic verpakkingsmateriaal moet recyclebaar, herbruikbaar of composteerbaar worden
  • Jaarlijkse rapportage van totale plasticverbruik
  • Het formuleren van reductiedoelstellingen
  • Alternatieve verpakkingen ontwikkelen, met name voor single use plastics
  • Uitgebreide producentenverantwoordelijkheid nemen, in belangrijke mate inzameling en recycling financieren en faciliteren in de markten waarin deze bedrijven opereren
  • Ondersteuning van overheidsmaatregelen gericht op reductie van plastic
  • Technologische innovaties bespoedigen.

In de verklaring, die mede is ondertekend door Robeco, wordt een relatie gelegd met het behalen van de mondiale duurzaamheidsdoelen. De Plastic Solutions Investor Alliance vergroot de druk op deze bedrijven om met echte oplossingen te komen.

Maria Westerbos, directeur van de Plastic Soup Foundation: “Eisen stellen aan financieringskapitaal is een belangrijke manier om bedrijven te dwingen hun bijdrage aan de plasticsoep te verminderen. Het zal hopelijk niet lang duren voordat ook internationale banken voor hun leningen aan multinationals ‘plasticsoep’ criteria zullen hanteren.’


Lees ook:

Investeringswaarschuwing verpakkingsplastic

Unilever grootste vervuiler in de Filippijnen