,

McDonald’s neemt afscheid van plastic rietje

Amsterdam, 13 juli 2018 – SumOfUs.org voerde campagne tegen de plastic rietjes van McDonald’s en haalde meer dan een half miljoen handtekeningen op. De Europese Commissie stelde eind mei voor om plastic rietjes te verbieden, omdat er alternatieven beschikbaar zijn. Overal ter wereld weigeren steeds meer klanten de rietjes van McDonald’s. De fastfoodgigant die alleen al in het Verenigd Koninkrijk dagelijks 1,8 miljoen rietjes gebruikt, kon de druk niet langer weerstaan.

Half juli kondigde McDonald’s aan dat alle 1361 vestigingen in het Verenigd Koninkrijk en Ierland volgend jaar alleen nog papieren rietjes gebruiken. De eerste restaurants stappen al in september over. Later dit jaar gaat McDonald’s alternatieven testen voor het plastic rietje in een beperkt aantal restaurants in de Verenigde Staten, Frankrijk, Zweden, Noorwegen en Australië. Hoe lang het duurt voordat de 36.000 restaurants buiten het Verenigd Koninkrijk overgestapt zijn, is volgens de Guardian onduidelijk. Vice-president van McDonalds Francesca DeBiase verklaarde: “McDonald’s is committed to using our scale for good and working to find sustainable solutions for plastic straws globally”.

In Nederland zijn volgend jaar alle vestigingen vrij van plastic rietjes, bericht het Algemeen Dagblad.

Waarom was er zoveel druk van buitenaf nodig voordat de fastfoodketen tot inkeer kwam? Die vraag valt niet moeilijk te beantwoorden; de productiekosten van plastic rietjes zijn lager dan die van de gewenste alternatieven. Maar de voordelen van lagere kosten worden nu ingehaald door de nadelen van imagoschade. Door een mogelijk wettelijk verbod op plastic rietjes voor te zijn, kan het bedrijf nog claimen op eigen initiatief duurzaamheidsdoelen te willen halen. Dat is wat nu gebeurt.

Maria Westerbos, directeur van de Plastic Soup Foundation: “We zijn zeer verheugd dat McDonald’s afscheid neemt van het plastic rietje. Dit rietje, dat na gebruik direct wordt weggegooid en massaal in het milieu terecht komt, is een van de symbolen van de plasticsoep. De stap die McDonald’s nu zet laat zien dat het echt loont om dit soort bedrijven onder druk te zetten.”


Lees ook: Ikea stopt met plastic rietjes en zakjes