Milieucommissie Europees Parlement wil verbod microplastics

Amsterdam/Brussel, 31 juli 2018 – Deze maand heeft de milieucommissie van het Europees Parlement zich uitgesproken voor een verbod op microplastics. Het gaat om microplastics die met opzet zijn toegevoegd aan producten zoals cosmetica en schoonmaakmiddelen. Ook bepleit de commissie een verbod op oxo-degradeerbare kunststoffen. Dit type kunststof valt uiteen in kleine deeltjes, maar breekt niet af in het milieu.

De speciale rapporteur van de milieucommissie schreef afgelopen maart een rapport naar aanleiding van de visie van de Europese Commissie op plastic. Die visie, A European Strategy for Plastics in a Circular Economy, werd eerder in januari gepubliceerd. Onderdeel is het beleid met betrekking tot microplastics.

De Europese Commissie heeft daarnaast aan de European Chemicals Agency (ECHA) gevraagd om wetenschappelijke informatie over de risico’s van microplastics in het milieu en op de menselijke gezondheid. Op basis daarvan kunnen microplastics eventueel worden verboden. De milieucommissie van het Europees Parlement pleit nu zonder meer voor een verbod. Milieuorganisaties reageerden in een gezamenlijk persbericht verheugd op dit standpunt.

In september volgt de plenaire stemming in het Europees Parlement. Indien de voorstellen van de milieucommissie worden aangenomen, wordt het voor de Europese Commissie lastig om het advies van de milieucommissie tot een totaalverbod op microplastics te negeren.

Producenten hebben inmiddels de zogeheten microbeads al bijna helemaal uit hun producten gehaald. Dit is te danken aan de Beat the Microbead-campagne, die in augustus 2012 onder aanvoering van de Plastic Soup Foundation van start ging. Een Europees verbod beperkt zich echter niet tot deze microbeads met een scrubfunctie, maar betreft alle nano- en microplastics in verzorgingsproducten, waaronder lipstick, zonnebrand en nagellak. Deze microplastics zitten nog volop in cosmetica, zie de overzichten per merk en per land op beatthemicrobead.org.