Stenen van plastic op een onbewoond eiland
De sombere boodschap van stenen van plastic, aangetroffen op een onbewoond eiland ver van de Braziliaanse kust.
Amsterdam, 16 augustus 2018 –Elke zomer wordt het hele Noorzeestrand schoongemaakt door vrijwilligers. De Boskalis Beach Cleanup Tour van Stichting de Noordzee heeft dit jaar speciale aandacht voor ballonresten. De stichting in haar persbericht: “Ballonnen die de lucht in gaan, belanden vaak in zee. Dieren in zee zien het rubber aan voor voedsel en vogels kunnen verstrikt raken in de plastic sierlinten die aan de ballonnen hangen. Daarnaast dragen de linten en plastic ventielen bij aan de plasticsoep.” Totaal werd in 15 dagen 11.163 kilo afval van het strand gehaald waarvan ruim 4.896 ballonresten.
Floris van Hest, directeur van Stichting De Noordzee, kijkt met een dubbel gevoel naar de resultaten: “We zijn ontzettend blij dat we hulp hebben gekregen van zoveel vrijwilligers en er samen voor kunnen zorgen dat 11.163 kilo afval niet in zee terechtkomt. Tegelijkertijd laten deze resultaten zien dat het afvalprobleem nog steeds ontzettend groot is. Het blijft noodzakelijk om het afvalprobleem bij de bron aan te pakken.”
Het is vier jaar geleden dat de Tweede Kamer een motie aannam die de regering vroeg om het massaal oplaten van ballonnen tegen te gaan. Sindsdien voert de regering echter een halfzacht ontmoedigingsbeleid. Massaal oplaten van ballonnen is onwenselijk, maar concrete maatregelen worden aan de gemeenten overgelaten. Stichting De Noordzee heeft vastgesteld dat driekwart van de gemeenten nog altijd niets doet tegen het oplaten van ballonnen. Het verbaast dus niet dat de ballonnen anno 2018 nog steeds in de top 5 staan van meest gevonden afvalitems op het strand.
Waddeneilanden laten zien dat het anders kan en moet. Ameland, Terschelling en Vlieland hebben onlangs een verbod ingevoerd. Ineke van Gent (GroenLinks), burgemeester van Schiermonnikoog, liet bij de start van de Boskalis Beach Cleanup Tour weten ook op haar eiland een verbod te willen.
Lees ook: Traditie ballonoplaten koningsdag bijna ten einde?
De sombere boodschap van stenen van plastic, aangetroffen op een onbewoond eiland ver van de Braziliaanse kust.
Verpak de vijf meest verkochte groente en fruit niet langer in plastic. Dat bespaart niet alleen plastic, maar voorkomt ook voedselverspilling.
Cosmeticabedrijven die verzorgingsproducten zonder microplastics verkopen, roepen in een open brief op tot snelle invoering van een totaalverbod.
Het Afvalfonds erkent de problematiek van plastic verpakkingen en bepleit een systeemverandering. Zijn het opnieuw mooie woorden zonder daden?