Plastic Soup Foundation steunt Eerlijke Geldwijzer

Amsterdam, 2 augustus 2018 – De plastic crisis verergert met de dag, maar ondertussen blijven bedrijven massaal investeren in plastic. Naar verwachting neemt de plasticproductie de komende jaren daardoor sterk toe, in plaats van sterk af.

Nu wordt ongeveer 10 procent van de wereldolieproductie gebruikt om plastic te maken. Dankzij goedkope fossiele brandstoffen, met name schaliegas in de Verenigde Staten, zal dat percentage oplopen tot 20%. Er vinden wereldwijd nieuwe investeringen plaats in kraakinstallaties die ethyleen en propyleen produceren als grondstoffen voor plastics. De Britse chemiegigant Ineos kondigde onlangs een investering aan van 2,7 miljard euro in een nieuwe plasticfabriek in Noordwest-Europa.

De Eerlijke Geldwijzer heeft tot doel om bedrijven en overheden te verduurzamen, gebruikmakend van de invloed van consumenten, banken en verzekeraars. Door de plasticsoep zijn investeringen in extra plasticproductie bepaald niet duurzaam, met name niet wanneer het gaat om plastic dat eenmalig gebruikt wordt, de zogeheten Single Use Plastics (SUP).

De Plastic Soup Foundation en de Eerlijke Geldwijzer gaan samenwerken om investeringen in grondstoffen voor plastic en in nieuwe plasticproductie te toetsen aan duurzaamheidscriteria. De Eerlijke Geldwijzer is een samenwerkingsverband van onder meer Oxfam Novib, FNV, Amnesty International en Milieudefensie. In totaal steunen veertien maatschappelijke organisaties de Eerlijke Geldwijzer.

Peter Ras, projectleider Eerlijke Geldwijzer: “Banken en verzekeraars investeren in duizenden bedrijven die een forse impact hebben op mens, dier en milieu. De Eerlijke Bankwijzer streeft naar een ‘race to the top’ op duurzaamheid en verantwoord investeren. We zijn trots op organisaties die onze doelstelling steunen. Eerlijke Geldwijzer en Plastic Soup Foundation hopen samen hun invloed te gebruiken om bedrijven te verduurzamen en investeringen ook ten goede te laten komen aan toekomstige generaties.”

Maria Westerbos, directeur van de Plastic Soup Foundation: “Dankzij de samenwerking met de Eerlijke Geldwijzer kunnen we meer aandacht besteden aan verborgen oorzaken van de alsmaar toenemende hoeveelheid plasticsoep, zoals de groeiende investeringen in nieuwe plasticproductie. Hoe meer plastic, hoe meer lekkage naar het milieu, hoe meer plasticsoep. De oplossing? Heel simpel: minder plastic produceren. Laten we beginnen met Single Use Plastics.”


Lees ook: Het grote gevecht: recycling of reductie van plastic

Lees ook: Grote plasticproducent opent mogelijk fabriek in Botlekgebied