Er drijven 171.000 miljard microplastics in de oceaan
Een nieuwe studie schat dat er 171.000 miljard microplastics drijven aan de oppervlakte van de oceaan. Actie is dringend noodzakelijk.
Amsterdam, 18 augustus 2018 –Sinds enkele dagen zijn textielproducten van Waste2Wear in Nederlandse winkels te koop. Deze producten worden door Indiase thuiswevers gemaakt van afvalplastic. Voor een deel zijn dat flesjes uit zee. Het mes moet aan meerdere kanten snijden: thuiswevers krijgen beter betaald werk, zwerfflesjes worden uit zee gehaald en er is meer aandacht voor de plasticsoep.
Op de site van Waste2Wear is achtergrondinformatie te vinden die de noodzaak aangeeft om plasticvervuiling van de oceaan te reduceren. Ter onderbouwing staat er onder meer: “Studies have also shown that thousands of pieces of micro-plastic are even consumed by humans through seafood and table salt every year.”
Veel organisaties zijn bij het initiatief betrokken. Waste2Wear, Chinese en Nederlandse universiteiten, het Nederlandse Consulaat in Shanghai, Chinese NGOs en een aantal bedrijven. Gezamenlijk hebben ze zich tot doel gesteld het probleem van de plasticsoep aan te pakken via een innovatief concept.
Hoe sympathiek Waste2Wear ook overkomt, het maken van textiel uit afvalplastic is geen oplossing. Dat al die “thousands of pieces of microplastic” voor een groot deel afkomstig zijn van plastic kleding, vermeldt de site niet. Wanneer synthetisch textiel machinaal gewassen en gedroogd wordt, komen per wasbeurt van 5 kilogram gemiddeld 9 miljoen microvezels vrij, aldus een studie die vorig jaar verscheen.
Maria Westerbos, directeur van de Plastic Soup Foundation: “We juichen het toe dat er aandacht gevraagd wordt voor de plasticsoep, maar het initiatief van Waste2Wear is geen oplossing. De echte oplossing is om minder plastic als grondstof te gebruiken.”
Een nieuwe studie schat dat er 171.000 miljard microplastics drijven aan de oppervlakte van de oceaan. Actie is dringend noodzakelijk.
De sombere boodschap van stenen van plastic, aangetroffen op een onbewoond eiland ver van de Braziliaanse kust.
Verpak de vijf meest verkochte groente en fruit niet langer in plastic. Dat bespaart niet alleen plastic, maar voorkomt ook voedselverspilling.
Cosmeticabedrijven die verzorgingsproducten zonder microplastics verkopen, roepen in een open brief op tot snelle invoering van een totaalverbod.