Wasteland

Amsterdam, 17 augustus 2018 –De afvalberg die de mensheid produceert blijft alsmaar toenemen, maar we kijken er liever van weg. Wie dat niet doet, is Kadir van Lohuizen. De Nederlandse journalist/fotograaf ging op onderzoek in zes wereldsteden: Tokio, New York, Jakarta, Sao Paulo, Amsterdam en Logos. Geen toerist die afvalbergen bezoekt, maar Van Lohuizen zocht ze op en liep mee met de armste wastepickers. Zijn confronterende foto’s en filmpjes doordringen je van het besef, dat het afvalprobleem niet onder controle komt, zolang we afval exporteren en recycling van plastic als zaligmakende oplossing propageren. Terwijl de wereldafvalproductie toeneemt, in plaats van af, wordt het meeste afval nog altijd gestort, verbrand of komt in zee terecht.

Van Lohuizens foto’s en filmpjes zijn nog tot 23 september te zien op de tentoonstelling Wasteland in Amsterdam-Noord. Op de site van Trouw een uitgebreid verslag.