Je bent hier: NieuwsNationaal plan hormoonverstorende stoffen in een circulaire economie
Nationaal plan hormoonverstorende stoffen in een circulaire economie
Amsterdam, 25 september 2018 – Vandaag presenteert Wemos een Nationaal Plan om de Nederlandse bevolking en toekomstige generaties te beschermen tegen grootschalige blootstelling en gezondheidseffecten van hormoonverstorende stoffen. Er is een dwingende noodzaak voor een nationale aanpak, aldus Wemos in haar oproep aan de Tweede Kamer. De oproep wordt ondersteund door WECF International, Stichting Tegengif en de Plastic Soup Foundation.
Leden van de vaste Kamercommissie Infrastructuur en Waterstaat nemen het ‘Nationaal Plan hormoonverstorende stoffen in een circulaire economie’ in ontvangst. Foto: Wemos
Met blootstelling aan hormoonverstorende stoffen worden tientallen ziekten in verband gebracht. Ongeboren en jonge kinderen zijn extra kwetsbaar omdat hun hormoonsysteem nog in ontwikkeling is. Dagelijks komen we met duizenden chemicaliën in contact en bijna alle mensen hebben sporen van bisfenol A (BPA) in hun lichaam. Tijdens de productie van plastic worden deze stoffen toegevoegd, als weekmakers, hardmakers of vlamvertragers. De bekendste hormoonverstorende stof, BPA, veroorzaakt onder andere vruchtbaarheidsproblemen. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waarschuwde al in 2012 in haar rapport State of the science of endocrine-disrupting chemicals voor mogelijke kankerverwekkende eigenschappen van hormoonverstoorders en concludeerde dat deze stoffen een mondiale bedreiging zijn voor de volksgezondheid.
De overheid moet onder andere beleid maken met betrekking tot schadelijke stoffen in de circulaire economie. Nederland wil vooroplopen in de overgang naar een circulaire economie, maar kan niet voorkomen dat hormoonverstorende stoffen in gerecycled plastic terechtkomen. Er is onderzoek nodig naar effectieve beleidsmaatregelen om hormoonverstorende stoffen uit de circulaire economie te weren.
Stichting Tegengif heeft 10 “toppers” uit de duurzaamheidswereld gevraagd om mee te doen aan onderzoek. Ze dragen een polsbandje dat de aanwezigheid van vlamvertragende stoffen meet en ze leveren urine in dat wordt onderzocht op BPA door het Instituut voor Milieuvraagstukken van de Vrije Universiteit. Maria Westerbos, directeur van de PSF, is een van de deelnemers. Op NPO Radio 1 maakte ze gisteren duidelijk dat je niet alle chemicaliën kan vermijden maar wel het risico kan verkleinen door bijvoorbeeld eten in plastic niet in de magnetron te verwarmen en geen nylon theezakjes in kokend water te doen. Luister hierde uitzending terug.
Deze website gebruikt o.a. cookies om het gedrag van gebruikers in kaart te brengen, te analyseren, de gebruikerservaring te verbeteren en om ervoor te zorgen dat relevante informatie en advertenties kunnen worden getoond. Klik op 'instellingen' om uw toestemmingen voor deze website te bekijken en in te stellen.
Deze website gebruikt o.a. cookies om het gedrag van gebruikers in kaart te brengen, te analyseren, de gebruikerservaring te verbeteren en om ervoor te zorgen dat relevante informatie en advertenties kunnen worden getoond. Klik op 'Instellingen' om uw toestemmingen voor deze website te bekijken en in te stellen.
Functionele technologie stelt een website in staat om informatie te onthouden die de manier waarop de website zich gedraagt of eruit ziet verandert, zoals uw voorkeurstaal of de regio waarin u zich bevindt. Er wordt geen persoonsinformatie opgeslagen of verwerkt met deze technologien.
Deze toestemming wordt gebruit om bezoekers aan Plastic Soup Foundation op verschillende websites te volgen. De bedoeling is om advertenties te tonen die relevant en aantrekkelijk zijn voor de individuele gebruiker en daardoor waardevoller voor uitgevers en externe adverteerders.