, ,

Plastic Soup Terrine: Nominaties 2018

Amsterdam, 19 september 2018 – Elk jaar reikt de Plastic Soup Foundation in september de Plastic Soup Terrine uit. De bokaal gaat naar een persoon uit het bedrijfsleven of organisatie die op bijzondere wijze bijdraagt aan de strijd tegen de plastic soup. Vorig jaar werd de Plastic Soup Terrine uitgereikt aan de bedenkers van The Great Bubble Barrier, Anne Marieke Eveleens, Francis Zoet en Saskia Studer.

Voor 2018 heeft de Plastic Soup Foundation de volgende inspirerende personen genomineerd:

  • Ir Annemiek Nijhof, Shoreliner
    Het water in zeehavens is vaak sterk vervuild. Drijfvuil hoopt zich op langs de oevers. De Shoreliner, ontwikkeld door Tauw, is een drijvende geleider met een filterdoek die tot een halve meter in het water reikt. Deze drijver vangt het (plastic) drijfvuil (groter dan 5 mm) af en geleidt het naar een opvangunit. Tauw heeft met de ontwikkeling van de Shoreliner aangetoond dat er met een relatief simpel systeem voorkomen kan worden dat drijfvuil de zee bereikt. De Plastic Soup Foundation waardeert de sterke focus op doorontwikkeling van het concept.
  • Evelien Zonneveld, Werfzeep
    Werfzeep is een ambachtelijke biologische zeepziederij waarbij alleen zepen worden vervaardigd op basis van uitsluitend duurzame materialen. Handgemaakt “zonder synthetische toevoegingen, plastics, palmolie of dierlijke vetten”. Veel van de regulier verkrijgbare zeepproducten zitten vol dubieuze ingrediënten, inclusief microplastics, die een schadelijk effect hebben op ons milieu. Werfzeep maakt hier sinds 2009 een vuist tegen. Zelfs de verpakkingen zijn plastic vrij.
  • Emily-Jane Townley, Levenzonderafval.com
    Levenzonderafval.com van Emily-Jane Townley is een bijzondere website met één doel: laten zien dat  leven zonder afval niet alleen kan, maar ook nog eens gemakkelijk te realiseren is. Iedere vorm van plasticreductie, en zeker van single use plastics en verpakkingen, is meegenomen in de strijd tegen de plasticsoep. Emily, die met haar gezin al jaren vrijwel zonder afval leeft, heeft veel  aansprekende voorbeelden en mogelijkheden bij elkaar gebracht.

Gefeliciteerd! Binnenkort wordt bekend gemaakt wie de Plastic Soup Terrine 2018 zal winnen.

Voor winnaars van voorgaande jaren, klik hier.