Politieke Pluim 2018: genomineerden

Amsterdam, 21 september 2018  – De genomineerden voor de Politieke Pluim 2018 zijn bekend. De Plastic Soup Foundation reikt elke jaar een Pluim uit aan een politicus die zich bijzonder heeft ingezet in de strijd tegen de plasticsoep.

Vorig jaar werd de Plastic Soup Terrine uitgereikt aan Agnes Mulder, Tweede Kamerlid voor het CDA.

Voor 2018 heeft de Plastic Soup Foundation de volgende personen genomineerd:

 • Gijs van Dijk, Tweede Kamer, PvdA.
  Hij zet zich in om onnodige verpakkingen terug te dringen. In een aangenomen motie roept hij de regering op om samen met de supermarktbranche concrete doelstellingen te formuleren waarmee het aantal soorten en combinaties van verpakkingen worden verminderd.
 • Math Oehlen, afval-ambtenaar van de gemeente Weert
  Weert tekende als eerste gemeente de Statiegeld-alliantie, een initiatief dat overheden in Nederland en Vlaanderen oproept tot uitbreiding van statiegeld. Al meer dan 750 organisaties hebben zich aangesloten. In Nederland hebben inmiddels meer dan 230 gemeenten zich bij die alliantie aangesloten.
  Oehlen houdt sinds november het draagvlak onder gemeenten nauwgezet bij. “Het is een beweging van onderen af, vanuit de lokale politiek en de bevolking.”
 • Frans Timmermans, Eurocommissaris.
  Timmermans heeft in mei een Europees voorstel gepresenteerd om bepaalde plastic producten die eenmalig gebruikt worden en waarvoor alternatieven zijn, te verbieden.
 • Suzanne Kröger, Tweede Kamer, GroenLinks.
  Pleit voor een Europese plasticbelasting. “Maak grondstoffen duurder, dan loont recycling”.

Gefeliciteerd! Binnenkort wordt bekend gemaakt wie de Politieke Pluim 2018 zal winnen.

Voor winnaars van voorgaande jaren, klik hier.