SodaStream: “F*ck plastic bottles”

Amsterdam, 26 september 2018 – SodaStream biedt een alternatief voor plastic frisdrankflesjes. Met een apparaat van SodaStream kun je van kraanwater bruisend water maken. Je hoeft dan niet meer met plastic flessen te sjouwen. Sterker nog, je hebt helemaal geen plastic flessen meer nodig. Het bedrijf is marktleider voor het maken van spuitwater en actief in minstens 46 landen. Het is bekend van de reclamecampagne waarbij traditionele drankgiganten zich voelden aangevallen op hun bijdrage aan de plasticsoep, in het bijzonder wordt de boodschap verkondigd dat plastic wegwerpflessen het milieu vervuilen. Zie bijvoorbeeld het filmpje Shame or Glory met figuren uit de serie Games of Thrones. Het bedrijf, dat ook t-shirts maakt met de tekst F*ck Plastic Bottles, werd onlangs door PepsiCo gekocht voor 3,2 miljard dollar.

Het is daarom niet zo verwonderlijk dat de International Bottled Water Association (IBWA) eind 2016 eiste dat SodaStream de campagne zou beëindigen. Die eis werd echter niet gegrond verklaard.

Ook het Koninklijk Verbond van de Industrie van Waters en Frisdranken (VIWF) begon een rechtszaak, maar dan specifiek tegen SodaStream Benelux. Die klacht werd eveneens onontvankelijk verklaard.

Vervolgens startten eind 2017 enkele leden van het VIWF een rechtszaak tegen SodaStream Benelux. Coca-Cola, Nestlé Waters, Spadel, Danone en Roxane Nord eisten een dwangsom van 50.000 euro per dag wanneer de campagne niet zou worden beëindigd. De campagne zou, vonden de eisers, vernederend zijn voor consumenten van plastic. Het Hof van Beroep in Brussel stelde de multinationals onlangs in het ongelijk en motiveerde dat de boodschap van SodaStream “essentiële en maatschappelijk relevante informatie betreft”.

Nu SodaStream opnieuw in het gelijk is gesteld, overweegt het bedrijf om op korte termijn een schadeclaim van 10 miljoen euro in te dienen tegen de eisers. De General Manager van SodaStream Benelux, Johan Schepers, verklaarde: “De bedoeling is het geld te schenken aan de Plastic Soup Foundation, als de claim van SodaStream door de rechtbank bevestigd wordt.”

Maria Westerbos, directeur van de Plastic Soup Foundation: “Wij zijn aangenaam verrast door de aankondiging van SodaStream Benelux om het geld, indien de aangekondigde schadeclaim gehonoreerd wordt, aan ons te schenken. Wij zullen op onze beurt vijf miljoen euro weggeven aan projecten in de hele wereld die net als wij strijden tegen de plasticsoep. De andere helft zetten we in voor wetenschappelijk onderzoek, de disseminatie daarvan en educatie. Met zoveel geld kan de Plastic Soup Foundation de strijd tegen de plasticsoep nog veel effectiever voeren”.