Ecojacht ‘Ocean Saviour’ vaart op plastic

Amsterdam, 5 oktober 2018 – The Ocean Cleanup krijgt mogelijk concurrentie. In Southampton werd onlangs een nieuw initiatief gepresenteerd om de oceaan op te ruimen, de Ocean Saviour.

Het gaat om het allereerste ontwerp van een jacht dat plastic afval omzet in brandstof. Het jacht voorziet zichzelf van brandstof. Met drijfarmen wordt plastic uit zee verzameld. Dat plastic wordt naar binnen gehaald en vermalen. Plasmavergassing wordt gebruikt om de stukjes plastic om te zetten in brandstof. Deze techniek is ontwikkeld door PyroGenesis en werd voor het eerst toegepast op het Amerikaanse marineschip Gerald R. Ford als oplossing om eigen afval in energie om te zetten. Dagelijks zou 5 ton plastic uit het water gehaald kunnen worden.

In het ontwerp is het schip 70 meter lang en heeft het drie dekken. Het onderste dek is geheel bestemd voor de verwerking van plastic. De kosten om het jachtschip te bouwen worden op 40 miljoen euro geschat. Of er investeerders zijn, wordt niet vermeld.

De Ocean Saviour is ontworpen door Richard Roberts en Simon White, oprichters van TheYachtMarket.com. Lees hier meer informatie. In het verleden zijn soortgelijke initiatieven vaak onrealistisch gebleken om redenen als technische haalbaarheid en gebrek aan investeerders.

David Jones is nauw betrokken bij het project. Hij is als onderzoeker verbonden aan de universiteit van Plymouth, is oprichter van Justoneocean en is initiatiefnemer van de Big Micro Plastic Survey (waarvan de Plastic Soup Foundation partner is). Jones is positief over het idee: “Dit project heeft een enorme potentie om bij te dragen aan de schoonmaak van al het plastic afval in de oceaan.”


Lees ook: Ocean Cleanup onder vuur