Baanbrekend onderzoek toont aan Plastic dringt ons brein binnen via de neus
In een baanbrekend onderzoek van de Universiteit van Sao Paulo is voor het eerst aangetoond hoe plastic in de menselijke hersenen door kan dringen.
Amsterdam, 31 oktober 2018– De gratis plastic tas is al een tijdje verboden, maar dit geldt niet voor bakkers. Brood bij de bakker of in de supermarkt wordt meestal nog verpakt in plastic meegegeven. Een gezin consumeert dagelijks wel één brood. Dat zijn jaarlijks circa 365 plastic zakjes. Het aantal Nederlandse meerpersoonshuishoudens is bijna 5 miljoen: een simpele rekensom leert: circa 1,8 miljard plasticzakken per jaar. Alleen voor brood. Alleen voor meerpersoonshuishoudens. Alleen in Nederland.
Maar er is een alternatief. De onbedrukte broodzak van biologisch katoen, bedacht door Inge Barmentlo van Bag-again is al een paar jaar online te koop in verschillende maten voor een paar euro. De zak is ook te gebruiken voor groente en fruit en gemakkelijk te sluiten met een trekkoord. Sinds twee jaar is er de zak met opschrift “Brood”.
Het idee van de broodzak is nu overgenomen door Albert Heijn, die sinds een maand een variant verkoopt. Door de verkoop in supermarkten wordt de katoenen broodzak mainstream.
Inge Barmentlo: “Ik krijg nu meer aanvragen van bakkers die de broodzak willen gaan verkopen, en ik vermoed dat dat met de AH-actie te maken heeft. Hoewel er al pioniers zijn die onze broodzakken een tijd verkopen, heb ik nu het idee dat meer bedrijven die stap zetten en ook dat de drempel voor consumenten om met een eigen broodzak winkel of supermarkt in te lopen kleiner wordt. Dit had ik niet durven dromen toen ik er twee jaar geleden mee begon.”
In een baanbrekend onderzoek van de Universiteit van Sao Paulo is voor het eerst aangetoond hoe plastic in de menselijke hersenen door kan dringen.
Minderoo Foundation brengt nieuw rapport uit: Onze gezondheid loopt ernstige schade op door plastic en de chemicaliën daarin.
Op 25 en 26 juni vond de Future Fabrics Expo 2024 plaats in Londen. De insteek van deze beurs is om te laten zien dat het heel goed mogelijk is om kleding te maken van duurzame materialen.
Op twee juni 2024 is professor Dick Vethaak overleden. Met hem is gaat een groot en vooruitstrevend wetenschapper verloren, maar vooral ook een fantastische echtgenoot en vader.