Baanbrekend onderzoek toont aan Plastic dringt ons brein binnen via de neus
In een baanbrekend onderzoek van de Universiteit van Sao Paulo is voor het eerst aangetoond hoe plastic in de menselijke hersenen door kan dringen.
Amsterdam, 19 oktober 2018 –Microplastics worden behalve in oceanen ook in groten getale in rivieren en meren gevonden. Soorten die in deze wateren leven, waaronder insectenlarven, kunnen hierdoor aan plastics blootgesteld worden. Iers wetenschappelijk onderzoek toont voor het eerst aan dat volwassen muggen microplastics in zich dragen die ze al als larve binnenkregen.
De onderzoekers stelden muggenlarven experimenteel bloot aan microplastics ter grootte van 0,0002 centimeter en 0,0015 centimeter. Een muggenlarve blijkt met name grote hoeveelheden van de kleinste microplastics binnen te krijgen, variërend van 2500 tot 5048 deeltjes. Wat betreft de grotere microplastics werden aantallen uiteenlopend van 91 tot 650 deeltjes per muggenlarve vastgesteld. Vervolgens werd onderzocht of de microplastics na verpopping nog aanwezig waren in de volwassen mug. Vrijwel uitsluitend werden de kleinste microplastics teruggevonden, terwijl er sprake is van een grote afname in de hoeveelheden van deze microplastics, met aantallen in de volwassen mug variërend van 11 tot 78 deeltjes. Wat de eventuele gezondheidsgevolgen hiervan zijn voor de muggen is niet onderzocht.
Dit onderzoek toont aan dat microplastics zich via de mug van vervuilde rivieren kunnen verplaatsen naar minder vervuilde gebieden. De wetenschappers stellen dat ook andere vliegende insecten die zich als larve in vervuild water ontwikkelen zeer waarschijnlijk microplastics binnen krijgen.
De laatste aanname lijkt door een ander vrijwel gelijktijdig gepubliceerd onderzoek te worden bevestigd. Dat onderzoek stelde vast dat 50% van de onderzochte insecten in zoetwatersystemen in Zuid-Wales microplastics met zich mee dragen. Soorten die deze insecten eten, zoals vogels en vleermuizen, lopen eveneens risico om langs deze weg blootgesteld te worden aan microplastics.
Maria Westerbos, directeur van de Plastic Soup Foundation: “Dat insecten microplastics kunnen overbrengen is een nieuw verontrustend gegeven. Is er een verband met de massale insectensterfte? Onderzoekers zouden aan deze vraag nu prioriteit moeten geven.”
Lees ook: Zeewormen eten plastic
In een baanbrekend onderzoek van de Universiteit van Sao Paulo is voor het eerst aangetoond hoe plastic in de menselijke hersenen door kan dringen.
Minderoo Foundation brengt nieuw rapport uit: Onze gezondheid loopt ernstige schade op door plastic en de chemicaliën daarin.
Op 25 en 26 juni vond de Future Fabrics Expo 2024 plaats in Londen. De insteek van deze beurs is om te laten zien dat het heel goed mogelijk is om kleding te maken van duurzame materialen.
Op twee juni 2024 is professor Dick Vethaak overleden. Met hem is gaat een groot en vooruitstrevend wetenschapper verloren, maar vooral ook een fantastische echtgenoot en vader.