Oproep aan Europese parlementariërs

Amsterdam, 17 oktober 2018 – Volgende week woensdag 24 oktober stemt het Europees Parlement in Straatsburg over de voorstellen die de Europese Commissie eind mei presenteerde om de plasticsoep te bestrijden. Het gaat vooral om een reductie van eenmalige plastic producten zoals wegwerpbestek, roerstaafjes, wattenstaafjes en rietjes. Op 10 oktober stemde het Europees Parlement al met grote meerderheid in met een rapport van zijn eigen milieucommissie. Dat rapport is een stap in de goede richting, maar nog niet scherp genoeg om de plasticsoep goed te bestrijden.

Een groot aantal milieuorganisaties, waaronder de Plastic Soup Foundation, roept Europarlementariërs per brief op om de voorstellen op onderstaande 6 punten aan te scherpen. De milieuorganisaties vrezen dat plasticproducenten anders te veel mogelijkheden houden om toch ongelimiteerd door te gaan met de productie van de gewraakte plastics.

  • Een meer precieze definitie van de term single-use plastic.
  • Ook producten met een plastic laagje en single use bioplastics zouden in de richtlijn moeten worden opgenomen.
  • Zorg dat de Europese Unie werkelijk de weg kan inslaan van de circulaire economie. Ook afvalverwerkings- en opruimkosten zouden onder de uitgebreide producentenverantwoordelijkheid voor single-use plastics moeten vallen.
  • Tot de te verbieden producten zouden ook de lichtgewicht plastic tasjes, de bekers en bakjes van polystyreen en oxo-degradeerbaar plastic moeten gaan behoren. Daar zijn voldoende alternatieven voor op de markt.
  • Ook producten als maandverband en tampons bestaan voor een groot deel uit plastic. Alternatieven voor deze producten moeten beschikbaar zijn en onder de aandacht worden gebracht.
  • De afzonderlijke lidstaten zouden reductiemaatregelen moeten nemen voor single-use plastics, zoals drinkbekers en voedselbakjes.

Het rapport, aangevuld met bovenstaande punten, kan ervoor zorgen dat plasticvervuiling veroorzaakt door de items die het meest in het milieu worden aangetroffen voor de helft gaat afnemen.

Maria Westerbos, directeur van de Plastic Soup Foundation: “Wij roepen de Nederlandse Europarlementariërs op om het rapport aan te scherpen. Wanneer deze kans voorbijgaat, trekt de plasticindustrie weer aan het langste eind.”


Lees ook: Vervuilende drankmultinationals lobbyen tegen vaste doppen

Lees ook: Voorstel Europese Commissie tot reductie van eenmalig plastic.

Lees ook: Europees parlement wil verbod op microplastics in cosmetica.