Onze gezondheid loopt ernstige schade op door plastic en de chemicaliën daarin
Minderoo Foundation brengt nieuw rapport uit: Onze gezondheid loopt ernstige schade op door plastic en de chemicaliën daarin.
Amsterdam, 18 oktober 2018 – Doppen van drankflesjes behoren tot de meest gevonden items op stranden. Doppen zijn gemaakt van plastic dat drijft, terwijl het PET van de flesjes zinkt. Afgelopen mei kwam de Europese Commissie met een voorstel voor een nieuwe richtlijn om de plasticsoep te bestrijden. De plannen zijn mede gebaseerd op items die het meest op stranden worden aangetroffen. Het is dus logisch dat de Europese Commissie drankfabrikanten wil verplichten om doppen voortaan aan flessen vast te maken. Denk aan het succes van het vaste lipje van blikjes. Volgende week woensdag wordt over de nieuwe richtlijn gestemd. De lobbymachine van frisdrankbedrijven draait op volle toeren om deze maatregel ongedaan te maken.
Coca-Cola, PepsiCo, Nestlé zijn de top drie grootste vervuilers. Dit bleek uit een eerder deze maand gepubliceerd onderzoek naar herkomst van merken van gevonden zwerfvuil-items. Het zijn deze drie bedrijven die, samen met Danone, op 9 oktober een lobbybrief stuurden aan de Europese Commissie. In de gelekte brief, waarover De Standaard bericht, stellen ze dat de beoogde maatregel niet zal leiden tot het gewenste resultaat. Volgens hen moet het mogelijk zijn om door invoering van statiegeld of door de ontwikkeling van andere ophaalsystemen in 2025 ten minste 90% van alle flessen, inclusief de doppen, in te zamelen. Als tussentijds, in 2021, zou blijken dat deze aanpak onhaalbaar is, dan zou de vaste dop alsnog verplicht kunnen worden gesteld. Lees ook het bericht in de Independent.
“If this proposal is accepted we will start introducing the mentioned commitments immediately” beloven de vier. Het klinkt als chantage, want artikel 9 van het voorstel van de Europese Unie gaat al uit van de innamedoelstelling van 90% in 2025.
Volgens Recycling Netwerk blijft de drankenindustrie weigeren om belangrijke maatregelen te nemen in de strijd tegen zwerfvuil. Recycling Netwerk vat de gevolgde tactiek samen: de bedrijven proberen nieuwe maatregelen op de lange baan te schuiven en tijd te winnen in de hoop dat de volgende Europese Commissie de maatregel niet meer invoert.
Dat statiegeld een effectief systeem is om de doelstellingen te halen, wordt door de multinationals in de brief benadrukt. Dit is ironisch, omdat ze zich tegelijkertijd verzetten tegen de invoering ervan in afzonderlijke landen zoals België, Frankrijk en Spanje. De vier multinationals schrijven verder dat ze in Nederland en in Duitsland maart volgend jaar zullen vaststellen wat het percentage ingeleverde doppen via statiegeld is. Maar ze lijken even te zijn vergeten dat er in Nederland alleen statiegeld wordt geheven op grote flessen en niet op de kleinste flesjes. Die vind je om die reden massaal overal terug als zwerfafval. CE Delft gaat in een rapport uit van 50-100 miljoen kunststof flesjes per jaar, inclusief de doppen.
Maria Westerbos, directeur van de Plastic Soup Foundation: “De drankindustrie toont met haar lobbybrief onbedoeld aan hoe belangrijk het is om statiegeld voor alleplastic drankflessen in te voeren én ervoor te zorgen dat de doppen vast worden gemaakt aan de fles. Hun poging om de voorgestelde doppen-verplichting te ontlopen, laat duidelijk zien dat ze kostenreductie nog altijd veel belangrijker vinden dan behoud van het milieu.”
Lees ook: Coca-Cola is grootste plasticvervuiler.
Lees ook: Voorstel Europese commissie tot reductie van eenmalig plastic.
Minderoo Foundation brengt nieuw rapport uit: Onze gezondheid loopt ernstige schade op door plastic en de chemicaliën daarin.
Op 25 en 26 juni vond de Future Fabrics Expo 2024 plaats in Londen. De insteek van deze beurs is om te laten zien dat het heel goed mogelijk is om kleding te maken van duurzame materialen.
Op twee juni 2024 is professor Dick Vethaak overleden. Met hem is gaat een groot en vooruitstrevend wetenschapper verloren, maar vooral ook een fantastische echtgenoot en vader.
Als stagiaire Facility Management bij de Plastic Soup Foundation krijg je de
kans om betrokken te zijn bij een spannend project: de verhuizing van ons team (6 man
sterk) inclusief onze faciliteiten naar een nieuwe locatie. Je zult een cruciale rol spelen in het
plannen, coördineren en uitvoeren van alle aspecten van deze verhuizing en waarborgt de
soepele overgang naar de nieuwe locatie. En je regelt het openingsfeest.