MICROPLASTICS LIJKEN DEMENTIE TE BEVORDEREN
Nieuw onderzoek naar de effecten van microplastics op mensen en andere zoogdieren toont significante gedragsveranderingen.
Amsterdam, 16 november 2018 – Elk jaar komen er enorme hoeveelheden plastic in de oceaan terecht. Het plastic dat wordt teruggevonden is echter maar een fractie van wat zich in het milieu zou moeten bevinden. De vraag is daarom: waar is de rest? In de uitzending van het tv-programma Focus op 14 november stelt Diederik Jekel deze vraag aan het Amerikaanse onderzoeksechtpaar Zettler, werkzaam als microbiologen op Texel. Zij vertellen dat naar schatting maar 1% van het plastic dat in zee terecht komt ook wordt teruggevonden. Waar is de rest? Een deel bevindt zich in het lichaam van dieren, een ander deel zweeft in het water of ligt op de bodem, allemaal plekken die met de huidige bemonsteringsinstrumenten moeilijk te onderzoeken zijn.
Elisabeth van Nimwegen van Focus ging samen met de Plastic Soup Foundation (PSF) op pad om plastic zwerfafval in kaart te brengen. Jeroen Dagevos (PSF) benadrukt de noodzaak om inzicht te krijgen in de bronnen van vervuiling. Met dit bewijsmateriaal kunnen producenten op hun verantwoordelijkheid worden aangesproken, en maatregelen worden getroffen om het zwerfafval terug te dringen. Dat is van groot belang: “Plastic zit in ons drinkwater, in ons voedsel, het zit in de lucht, we ademen het in. Dit wordt een probleem, ook voor onze gezondheid”. Ook is hij van mening dat we onze plasticconsumptie moeten reduceren en dat de recycling van plastics sterk moet verbeteren. Want, leert Elisabeth tijdens het programma, gerecycled plastic is van dusdanig lage kwaliteit dat er nu bijvoorbeeld alleen clikobakken en tuinstoelen van gemaakt kunnen worden. En daarom belandt nog altijd driekwart van al het plastic afval in Nederland in de verbrandingsoven.
Om van gerecycled plastic opnieuw hoogwaardige producten te maken, zoals voedselverpakkingen, is het noodzakelijk om de verschillende typen plastics in de afvalstroom te scheiden. Hier bestaat nog geen efficiënte en rendabele techniek voor. Een methode ontwikkeld aan de TU in Delft biedt uitkomst. Jaap Vandehoek vertelt hoe deze nieuwe methode gebruik maakt van de verschillende dichtheden van plastics. Sommige plastics zijn lichter dan water en drijven, terwijl andere plastics zwaarder zijn en dus zinken. Van deze eigenschap wordt handig gebruikt gemaakt met behulp van een magnetische vloeistof en een magnetisch veld. De plastics waaieren in deze vloeistof uit naar verschillende hoogtes, met plastics van lagere dichtheid in de bovenste delen van de vloeistof en plastics met een hogere dichtheid in de onderste delen. Vervolgens kunnen de plastics gescheiden van elkaar worden verzameld en als grondstof voor recycling worden gebruikt. Deze methode zou het recyclingproces vier keer goedkoper kunnen maken, en met verdere techniekverbeteringen zou er zelfs aan kunnen worden verdiend.
Tegen het einde van de uitzending leggen de Amerikaanse onderzoekers Eric en Linda Zettler uit dat plastic in zee een habitat vormt voor microleven dat de plastisfeer genoemd wordt. Het gaat om een biotoop van eencelligen dat dat weer ander leven aantrekt, zoals draadalgen, waar dan weer hogere leefvormen op afkomen. Op microscopische schaal lijkt de plastisfeer te interacteren met plastic. Er is een verborgen wereld van aan plastic gerelateerd microscopisch leven aan de basis van voedselketens. Wat daarvan de gevolgen zijn is onbekend. Duidelijk is wel dat de natuur de hoeveelheden plastics die in het milieu belanden niet aan kan, waarmee het belang om het plastic probleem bij de bron aan te pakken opnieuw wordt onderstreept.
Kijk hier het TV-programma terug met uitzending gemist.
Nieuw onderzoek naar de effecten van microplastics op mensen en andere zoogdieren toont significante gedragsveranderingen.
Volgens nieuw onderzoek is de plasticsoep minder groot dan gedacht. Is dit het goede nieuws waar we op wachten?
Het eerste bewijs is gevonden dat microplastics aanwezig zijn in menselijk hartweefsel. Het wordt steeds duidelijker dat plastic gevaarlijk is voor de menselijke gezondheid en de gezondheid van onze planeet.
Het kabinet gaat onderzoek doen naar maatregelen, inclusief verbodsbepalingen, om te voorkomen dat bepaalde plastic producten als zwerfvuil eindigen.