Meer dan 1000 stukken plastic in aangespoelde potvis

Amsterdam, 4 december 2018 – Een potvis die aanspoelde bij het nationaal park Wakatobi in Indonesië bleek 115 bekers, 25 tassen, vier flessen, twee slippers in zijn maag te hebben. Er werden in totaal meer dan duizend (!) stukken plastic geteld. Het totale gewicht aan plastic was zes kilo. Potvissen (Physeter macrocephalus) duiken diep voor voedsel, dat onder andere bestaat uit reuzeninktvissen. Of deze potvis het plastic tegenkwam op grote diepten is niet bekend.

Of het plastic de directe doodsoorzaak was, kon niet worden vastgesteld. Aangenomen wordt wel dat het hongergevoel afneemt door ingeslikt plastic en dat dat leidt tot ondervoeding. Ook andere effecten worden genoemd. Minder eten leidt tot minder energie en daardoor neemt de zwemsnelheid af, wat de dieren extra kwetsbaar maakt.

Indonesië behoort tot de Aziatische landen die het meest bijdragen aan de plasticsoep. Veel van de items die in het water terechtkomen zijn plastic die eenmalig gebruikt worden (single use plastic). Het land heeft zich tot doel gesteld om plastic afval te hebben verminderd met 70% in 2025, terwijl India een stap verder gaat door in 2022 alle eenmalige verpakkingsplastic te verbieden.


Lees ook – India gaat single use plastics verbieden

Lees ook – Oneindig veel diersoorten eten en poepen plastic