Tasjes Award voor Aldi voor uitbannen plastic tas

Culemborg, 21 december 2018 – Aldi Nederland ontving deze week op haar hoofdkantoor in Culemborg de jaarlijkse Tasjes Award voor het uitbannen van de plastic draagtas in de supermarkt. Met de prijs bedankt de Plastic Soup Foundation de supermarktketen en vooral de klanten.

In augustus 2017 kondigde Aldi Nederland aan te gaan stoppen met de verkoop van single-use plastic tassen in de supermarkt. Die uitfasering vond dit jaar plaats, nu zijn nog alleen herbruikbare tassen te koop en heeft Aldi al 200.000 kilo plastic bespaard. Aldi bedacht een slimme oplossing voor de laatste zes miljoen plastic draagtassen: die werden aan de kassa in prijs verhoogd van 10 naar 25 cent. Met de extra opbrengst financierde Aldi Nederland het eerste Plastic Soup Lespakket ter wereld, dat is bedacht en ontwikkeld door de Plastic Soup Foundation. In de winkels werden klanten geïnformeerd over het doel van de prijsverhoging.

In augustus 2018 werd het lespakket gelanceerd voor het basisonderwijs van groep 4 t/m 8 (leeftijd 7-12 jaar). Na enkele maanden hebben inmiddels 1.500 basisscholen het pakket besteld. Daarmee krijgen nu al bijna 200.000 kinderen in Nederland les over de gevolgen van plasticvervuiling. Doel van Aldi en de Plastic Soup Foundation is om binnen twee jaar de helft van alle basisscholen te bereiken.

Maria Westerbos, directeur van de Plastic Foundation: “Aldi laat zien hoe je als supermarktketen actie kunt ondernemen, hoe je plastic producten kunt uitfaseren én je tegelijk een belangrijk, nuttig doel kunt dienen. We horen dat het lespakket in de klas heel erg helpt bij het kinderen bewust maken van plastic vervuiling. Zo bereiken we de volgende generatie.”

Maria Westerbos overhandigde de Tasjes Award aan Ronald Baars, Business Unit Director Quality Assurance & Corporate Responsibility en Nadie Winde, Manager Corporate Responsibility, beiden van Aldi Nederland.Ronald Baars:“Wij zijn blij verrast met deze award. Maar bovenal zijn we er erg trots op dat al zoveel scholen dit lespakket hebben aangevraagd en dat daar al bijna 200.000 kinderen mee zijn bereikt. We vinden het belangrijk dat jonge kinderen al vroeg leren hoe belangrijk het is om onze zeeën en oceanen te beschermen.”

Foto met Ronald Baars, Maria Westerbos en Nadie Winde


Lees ook: Minder plastic tassen op de bodem van de Noordzee