Baanbrekend onderzoek toont aan Plastic dringt ons brein binnen via de neus
In een baanbrekend onderzoek van de Universiteit van Sao Paulo is voor het eerst aangetoond hoe plastic in de menselijke hersenen door kan dringen.
Amsterdam, 31 januari 2019– Berkeley, Californië, nam deze maand de Single-Use Disposable Foodware and Litter Reduction Ordinance aan en is daarmee de eerste Amerikaanse stad met een alomvattend plan om afval van single-used plastics te reduceren. Alleen al in Berkeley worden naar schatting jaarlijks zo’n veertig miljoen on-the-go-bekers weggegooid. Over een jaar is dat verleden tijd en moeten alle plastic bakjes, bestek en bekers uit de stad verbannen zijn. Deze zijn dan vervangen door composteerbare alternatieven. Restaurants mogen vanaf de zomer van 2020 alleen nog maar servies en bestek aanbieden dat opnieuw gebruikt kan worden.
Maar hier eindigt het niet. Berkeley wil ook de hoeveelheid afval reduceren. Single-used meeneembekers, ook al zijn deze composteerbaar, worden daarom belast met 25 dollarcent. Die 25 dollarcent mogen de bedrijven houden, als compensatie voor duurdere alternatieven, maar ondertussen moet de heffing ertoe leiden dat klanten hun eigen beker meenemen.
Tot nu toe is beleid gericht op het verbieden van enkele items. In de Verenigde Staten gaat het dan vooral om rietjes, tasjes en bakjes van polystyreen, terwijl het totale gebruik van single-used plastics blijft stijgen. Berkeley streeft nu naar zero waste een heeft een samenhangend plan aangenomen om dat voor elkaar te krijgen. De gemeenteraad stemde unaniem voor.
Nu al is dit initiatief een inspirerend voorbeeld voor vele andere steden.
Lees hier een artikel over het initiatief in de Los Angeles Times
Foto door Arvind Grover
In een baanbrekend onderzoek van de Universiteit van Sao Paulo is voor het eerst aangetoond hoe plastic in de menselijke hersenen door kan dringen.
Minderoo Foundation brengt nieuw rapport uit: Onze gezondheid loopt ernstige schade op door plastic en de chemicaliën daarin.
Op 25 en 26 juni vond de Future Fabrics Expo 2024 plaats in Londen. De insteek van deze beurs is om te laten zien dat het heel goed mogelijk is om kleding te maken van duurzame materialen.
Op twee juni 2024 is professor Dick Vethaak overleden. Met hem is gaat een groot en vooruitstrevend wetenschapper verloren, maar vooral ook een fantastische echtgenoot en vader.