Baanbrekend onderzoek toont aan Plastic dringt ons brein binnen via de neus
In een baanbrekend onderzoek van de Universiteit van Sao Paulo is voor het eerst aangetoond hoe plastic in de menselijke hersenen door kan dringen.
Amsterdam, 8 januari 2019 – Onderzoekscollectief Follow the Money nam afgelopen november de bloemenveiling onder de loep om te achterhalen waarom Royal FloraHolland hardnekkig vasthoudt aan de eenmalige plastic plantentray en niet overstapt op de meervoudig te gebruiken tray. Zo ontstaat er elk jaar een enorme berg plastic afval van 23 miljoen kilo. De meervoudige tray is daarentegen gemiddeld 70 keer opnieuw te gebruiken. De reden zou zijn dat de bloemenveiling miljoenen verdient aan het huidige systeem, omdat ze per geveilde tray enkele centen extra rekent.
Kamervragen die naar aanleiding van het onderzoek van Follow the Money door de Partij voor de Dieren werden gesteld, zijn beantwoord door staatssecretaris Stientje van Veldhoven (D66). Ook is er op ambtelijk niveau een gesprek geweest met FloraHolland en de Vereniging Bloemenveilingen in Nederland (VBN). Uit de antwoorden blijkt dat “Flora Holland en VBN inmiddels hebben aangegeven dat zij op dit moment samen met hun leden en klanten een plan uitwerken (inclusief doelstellingen) om op korte termijn (1) het gebruik van meermalige trays te bevorderen en (2) het hergebruik van materiaal van eenmalige trays te verhogen. Zij hebben de ambitie uitgesproken om op langere termijn te komen tot maximale circulariteit in transportverpakkingen.”
Van Veldhoven: “Ik constateer dat Flora Holland in het kader van de producenten-verantwoordelijkheid gehouden is om te voldoen aan de essentiële eisen voor verpakkingen. Die verplichten om alleen verpakkingen op de markt te brengen die zodanig zijn ontworpen dat hergebruik of recycling mogelijk is en dat het milieueffect bij het verwijderen van verpakkingsafval zoveel mogelijk wordt beperkt.” Zij heeft de sector uitgenodigd om zich aan te sluiten bij Plastic Past. Daarin worden op vrijwillige basis afspraken gemaakt om het gebruik van plastic te reduceren.
Harmen Spek, projectleider ‘Verduurzaming Sierteelt’ van de Plastic Soup Foundation: “Wij zijn blij dat dit onderwerp nu de aandacht heeft van de staatssecretaris en dat zij een vinger aan de pols houdt. We verwachten van haar dat zij dit onderwerp in Europa agendeert en zich duidelijk uitspreekt voor de meermalige tray. Nederland is een grote exporteur van planten die in eenmalige plastic trays vervoerd worden en waarvan de inzameling en terugname onmogelijk kunnen worden gegarandeerd. De enkelvoudige tray is daarmee ook een Europees milieuprobleem. Een Europese aanpak is in lijn met de eind vorig jaar aangenomen EU-richtlijn over Single Use Plastic die erop gericht is om eenmalig plastic sterk terug te dringen.”
Lees ook – Kamervragen over machtspositie FloraHolland en de eenmalige plastic plantentray.
In een baanbrekend onderzoek van de Universiteit van Sao Paulo is voor het eerst aangetoond hoe plastic in de menselijke hersenen door kan dringen.
Minderoo Foundation brengt nieuw rapport uit: Onze gezondheid loopt ernstige schade op door plastic en de chemicaliën daarin.
Op 25 en 26 juni vond de Future Fabrics Expo 2024 plaats in Londen. De insteek van deze beurs is om te laten zien dat het heel goed mogelijk is om kleding te maken van duurzame materialen.
Op twee juni 2024 is professor Dick Vethaak overleden. Met hem is gaat een groot en vooruitstrevend wetenschapper verloren, maar vooral ook een fantastische echtgenoot en vader.