INEOS bouwt voor 3 miljard euro plasticfabrieken bij Antwerpen

Amsterdam, 21 januari 2019– Rotterdam heeft het van Antwerpen verloren. Tenminste, de Britse chemiegroep INEOS heeft besloten om voor 3 miljard euro (300 miljoen meer dan verwacht) twee nieuwe fabrieken te bouwen in de haven van Antwerpen, waar INEOS al een fabriek heeft staan. De Belgische havenstad viert de investering als de grootste petrochemische investering van de afgelopen twintig jaar, gepaard gaand met 400 extra arbeidsplaatsen. Maar voor klimaat en plasticsoep valt er niets te vieren. Integendeel.

Bij het plaatsje Lillo, ten noordwesten van Antwerpen langs de Schelde, zal voor 1,7 miljard euro een van de grootste ethaankrakers ter wereld verrijzen. De kraker zet ethaangas om in ethyleen. Deze basisgrondstof wordt verwerkt tot een halffabricaat in de vorm van pellets, waarvan allerlei plastic producten kunnen worden gemaakt. Daarnaast komt er een fabriek die propaangas omzet in propyleen, eveneens een basisgrondstof voor de plasticindustrie. In 2016 werd volgens Petrochemicals Europe al 58% van al het in Europa geproduceerde ethaan en 55% van al het propyleen gebruikt voor productie van plastic.

Het ethaan is afkomstig van schaliegasbronnen in de Verenigde Staten. Het concern profiteert van goedkoop schaliegas en maakt voor het trans-Atlantisch vervoer gebruik van multi-gas carriers: schepen die tot 800.000 ton gas per keer kunnen meenemen.

Naar verluidt is de keuze van Ineos voor Antwerpen mede ingegeven door de strengere klimaateisen die Nederland stelt (49% reductie van CO2-uitstoot in 2030). Ook het Oostenrijkse Borealis zou om die reden voor 1 miljard euro willen investeren in Antwerpen en niet in de Botlek.

Uit eerder onderzoek van de Plastic Soup Foundation bleek het Westerschelde estuarium sterk vervuild te zijn met plastic pellets. De hoeveelheid nam toe naarmate het zoekgebied dichter in de buurt van de haven van Antwerpen lag.

Maria Westerbos, directeur van de Plastic Soup Foundation: “Deze investeringen zijn anno 2019 niet goed te praten. Zo blijft de chemische sector voor jaren gebonden aan gas en olie, worden de klimaatdoelen van Parijs niet gehaald en wordt de samenleving de komende decennia overspoeld met nog meer goedkoop plastic”.

De aankondiging van nóg meer pelletproductie in Antwerpen, maakt de Great Global Nurdle Hunt over enkele weken des te relevanter. De Plastic Soup Foundation organiseert in dat kader enkele pellet cleanups tussen vrijdag 8 en zondag 15 februari op enkele bekende hotspots in Nederland en roept vrijwilligers op om mee te doen. De data zijn belangrijk om pellet producenten aan te spreken op hun verantwoordelijkheid. Informatie over de cleanups is op te vragen via michielp@plasticsoupfoundation.org.


Lees ook – Ethaan-tsunami komt op Europa af.